Egzekucja z renty ZUS

• Autor wątku Autor wątku krisoliwka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

krisoliwka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Pytanie dość precyzyjne: ILE może realnie (netto) zająć komornik z renty z tytułu całkowitej niezdolności do pracy, w kwocie (brutt) najniżej czyli 1029,80 zł.
Znam wszystkie wyjaśnienia z netu, niemniej jak przyjdzie co do czego, to wyjasnienia swoje, a komornik bierze swoje.

Krótko wiec - ILE złotówek zostaje z tez najnizszej renty NETTO (na rękę) dla dłużnika (nie chodzi o alimenty i renta jest z tyt. CAŁKOWITEJ) niezdolnosci do pracy, a ile złotówek (netto) bierze komornik. Pozdr. :)

Brać to może ksiądz po kolędzie.
Komornikowi przekazuje świadczeniodawca i to świadczeniodawca określa wysokość kwoty jaką przekaże.

Oki, jak najbardziej rozumiem - stosowałem skrót myslowy, pomijajac ZUS, wiec wracajac do meritum - skoro ZUS określa wysokość kwoty, a nie panuje w tym względzie swoista dowolność - to podbijam pytanie - Ile Zus potraci i ile NETTO "na rękę" przeleje dluznikowi?

LLawyer (Stały bywalec) - rozumiem, że pierwszy post-odpowiedź wyczerpał wiedzę w danym temacie i ustawowo regulwane kwestie dot. ZUS już nie są znane. Dzięki wiec za reakcję na danym poziomie wiedzy. Pozdrawiam:)

Z najniższej renty nic komornik nie może potrącić, oczywiście jeśli napiszesz odwołanie od jego decyzji.

Komornik nie potrąca renty/emerytury. Robi to świadczeniodawca.
Komornik nie wydaje decyzji a na jego czynności nie przysługuje odwołanie.

Ostatnia edycja:
Już podziekowałem wcześniej, natomiast korygowanie innych uczestników w kwestii terminlogii nie wnosi nic w obszar odpowiedzi na moje pytanie. Tak więc jesli LLawyer nie zna odpowiedzi na precyzyjnie stawiane pytanie, to chyba nie ma sensu - poprawiać innych uczestników. Niemniej ponownie - DZIĘKUJĘ :)

Jeśli nic nie zajmie z renty (a tu tak chyba będzie) to nie znaczy wcale że komornik/wierzyciel odpuści. Zaczną szukać innego majątku dłużnika.

Moze inaczej - od 1 libca br. kwota wolna od zajęcia to 825...zł (netto, "do ręki"), tym samym ZUS zgodnie z aktualnymi regulacjami przesyła komrnikowi z kwoty najnizszej renty o ktorej mowa - ca 53 złote. Przy zajeciu alimentacyjnym - kwota wolnaod zajęcia to 500 zł (do ręki). Zadając pytanie szukam POTWIERDZENIA wiarygodnej osoby (najlepiej z ZUS) co do aktualności danej wiedzy. To wszystko. Pytam, bo sa starsze osoby ktore mają dany "problem", a ja nie jestem specjalistą prawa by ew. uspokoić daną osobę.

"a na jego czynności nie przysługuje odwołanie." - bzdura. Sam pisałem odwołanie do sądu w wyniku czego pewnej osobie nie została potrącona ani złotówka z najniższej reny.
"Komornik nie wydaje decyzji" - nie pamiętam, może przyszło pismo z ZUS o planowanym zajęciu części renty.
"Akurat Ci z ZUSu wiedzą najmniej." - jasne bo to precedensowy przypadek, inaczej mówiąc jedyny w swoim rodzaju.

Powrót