Egzekucja za dług małzonki

• Autor wątku Autor wątku Marcin452
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Marcin452

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam,
Druga żona mojego taty po ich ślubie otrzymała darowiznę od własnej mamy która przekazana została wyłącznie jej. Rok po tym fakcie nieruchomości stanowiące ową darowiznę zostały sprzedane. Niestety nie został odprowadzony od tego podatek. Na chwilę obecną postępowanie zostało zakończone i następuję egzekucja z majątku osobistego żony mojego taty. Czy jeśli komornikowi nie uda się odzyskać należnego długu wraz z odsetkami z majątku osobistego to czy nastąpi egzekucja również z majątku małżeńskiego a docelowo także z majątku prywatnego mojego taty?
Na chwilę obecną nie jest jeszcze prowadzone żadne postępowanie wobec mojego taty. Tata na siebie ma zarejestrowane 4 samochody które należą do mojego brata (tzw. klasyki) aby ograniczyć koszty ubezpieczenia ze względu na zniżki taty. Czy w takiej sytuacji tata może w formie darowizny oddać je bratu? Czy nie będzie to traktowane jako forma ucieczki od wierzytelności?

Zgodnie z art. 26 Ordynacji podatkowej NUS może po doręczeniu tacie upomnienia wystawić tytuł wykonawczy z ograniczeniem jego odpowiedzialności do majątku wspólnego małżonków, natomiast majątek osobisty taty jest bezpieczny.

Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka

Bardzo dziękuję za poradę.
Mój tata jest współwłaścicielem domu który stanowi majątek małżeński. Więc jeśli dobrze rozumiem dom ten po uzyskaniu tytułu wykonawczego prawdopodobnie zostanie zajęty przez komornika, tak?
Samochody które mnie interesują zostały zakupione już po zawarciu związku małżeńskiego. Czy one również stanowią majątek małżeński czy też osobisty?
Jest Pan pewien że z majątku osobistego taty komornik nic nie może zabezpieczyć na poczet wierzytelności jego małżonki?

Nie, za dług podatkowy małżonka powstały w czasie trwania małżeństwa drugi małżonek odpowiada tylko z majątku wspólnego małżonków. Z drugiej strony majątek wspólny obejmuje najczęściej znaczną część mienia i wierzytelności małżonków bo dochody małżonków uzyskiwane z pracy najemnej, działalności gospodarczej itp. po zawarciu małżeństwa wchodzą do majątku wspólnego. To co za nie nabyto również. Więc jeśli małżeństwo trwa już dłuższy czas to często prawie całe wyposażenie domu, pojazdy itd. należą do majątku wspólnego.

Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka

Zakupione zostały za pieniądze brata. Niestety chyba nie mamy żadnego potwierdzenia na to. Jedynie może zaświadczenie o wypłaceniu pieniędzy z bankomatu. Czy samochody te możemy teraz przepisać na brata?

Powrót