Egzekucja za dług mieszkaniowy

• Autor wątku Autor wątku Konrad098
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Konrad098

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

Jakiś czas temu mojej mamie zostały zablokowane pieniądze na koncie bankowym. Dość spora kwota m.in za odszkodowanie za śmierć mojego taty i jej męża, renta którą po nim dostałem, wypłata. Opisze od czego się zaczęło. Cała ta sprawa dotyczy długu za niepłacenie czynszu przez moją babcie i dziadka. Zameldowanych było tam 7 osób ale od 8 lat temu już 5. Od około 2006 roku ja z mamą już tam nie mieszkaliśmy ale zameldowanie zostało aż do tego roku. Teraz pytanie czy pieniądze z odszkodowania i renty zostały zabrane prawnie ? Jeśli nie to co mamy zrobić żeby to odzyskać jakie kroki do tego podjąć itd. Prosiłbym o szczegółową odpowiedź.

Konrad098 napisał:
zostały zabrane prawnie
komornik działa na podstawie prawomocnego wyroku sądu. Ustal z jakiego okresu jest egzekwowany dług, mimo że nie mieszkasz mogły być wydane nakazy zapłaty przez Sąd

Z punkt widzenia postępowania egzekucyjnego jeśli zajęto rachunek bankowy osoby będącej dłużnikiem/dłużnikiem solidarnym objętą tytułem wykonawczym a rozumiem, że tak było to następstwem tego jest przekazanie środków przez bank na rachunek komornika.
Od momentu zajęcia do przekazania środków mija parę chwil, nawet jeśli środków na rachunku jest więcej niż wolnych od potrąceń, a zakładam że tak było w tym przypadku.
Ponadto jeśli dłużnik rzeczowo podchodzi do tematu meldunku, wskazywania adresów zamieszkania wszelkim urzędom to odpis zajęcia był wysłany przez komornika a przedtem ( nie wiem ile lat wstecz ) zawiadomienie o wszczęciu postępowania itd a tym samym dłużnik był świadomy toczącego się postępowania.
Jeśli podchodzi to tego w sposób lekceważący to trudno.
Co do środków na rachunku ... środki to środki a nie to czym były pierwotnie.
Środki na rachunku dłużnika to środki dłużnika na rachunku dłużnika.
Jeśli osoba która ma przyznaną rentę po ojcu jest pełnoletnia to może posiadać swój rachunek/odbierać przekazem. Bez względu na to od momentu zajęcia do przekazania przez komornika przekazanych komornikowi przez bank pieniędzy, do wierzyciela można było wnosić o ograniczenie przedkładając stosowne decyzje, wyciągi.
Komornik nie wie czym pierwotnie były środki które wpłynęły na rachunek dłużnika.
Reasumując, tak zgodne z prawem jest zajęcie rachunku dłużnika przez komornika sądowego.
Zgodne z prawem jest przekazanie środków dłużnika na rachunek komornika, który musi je przekazać na rachunek wierzyciela/wierzycieli.
Przy bierności ze strony dłużnika, nie ma żadnych podstaw do wątpliwości.

@LLawyer - w punkt. Totalne lekceważenie tych tematów a potem wizyty w telewizjach i skargi na cały świat. Dzisiaj też mi się trochę ulało i ktoś wysłuchał podobnego tekstu...

Powrót