Egzekucja za zapłacony mandat.

• Autor wątku Autor wątku Monika.Aniak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Monika.Aniak

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
W 2012 roku otrzymałam od MPK mandat za jazdę bez biletu.Postanowieniem sądu rejonowego zostałam wezwana do zapłaty ( postępowanie upominawcze). Zapłaciłam podaną mi kwotę kilka dni po terminie. Dziś po 5 latach dostałam zawiadomienie o wszczęciu postępowania egzekucyjnego w którym informują mnie, że mam do zapłaty komornikowi 714 zł. Po kilku dniach otrzymałam postanowienie o ograniczeniu egzekucji i kwota do zapłaty to 624zł. Zadzwoniłam do pani komornik wyjaśnić sprawę i usłyszałam, że możliwe jest to, że dlatego że zapłacono po terminie wszczęli egzekucję komorniczą...Doradziła mi, że mogę odwołać się do MPK. Na jakiej podstawie? Co z tym można zrobić?

Jakies głupoty wygaduje ta komornik. Skoro zostało zapłacone z lekkim opóźnieniem a minęło 5 lat od tego momentu to co to ma wspólnego z tym że teraz z tego powodu wszczeli egzekucje.

Coś mają bałagan u siebie i pewnie źle coś zaksięgowali. Na pewno wszczęta egzekucja na wniosek MPK ?

Zadzwonić do nich i niech sprawdzą u siebie bo Pani zapewne nie ma potwierdzenia zapłaty tego? Albo iść do banku z którego poszedł przelew i wyciągnąć potwierdzenie od nich , oczywiście będzie Pani musiała za to zapłacić.

Daj komu do obejrzenia dokumenty, wszystko należy skonfrontować z tamtym nkazem i potwierdzeniem przelewu. Wówczas mozna myśleć co dalej i jak to szybko pozytywnie załatwić, jeśli oczywiście chodzi o tę spłaconą sprawę.

Powrót