Egzekucja zabezpieczenia alimentacyjnego

• Autor wątku Autor wątku Eva92
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

Eva92

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Obiło mi się o uszy, że niezapłacone zabezpieczenie alimentacyjne przepada. Ojciec dzieci nie płaci, a to już dwa lata tego zabezpieczenia. Jest oczywiście założony komornik, ale nie jest on w stanie niczego ściągnąć. Czy po uprawomocnieniu się rozwodu nie będę mogła już nigdy odzyskać tych pieniędzy?

Eva92 napisał:
Obiło mi się o uszy, że niezapłacone zabezpieczenie alimentacyjne przepada.
Nie przepada.
Eva92 napisał:
Czy po uprawomocnieniu się rozwodu nie będę mogła już nigdy odzyskać tych pieniędzy?
Rozwód nie będzie miał wpływu.

Byrhtnoth napisał:
Nie przepada.Rozwód nie będzie miał wpływu.
Hej. Mi adwokat też powiedział że zabezpieczenie jest na czas postępowania więc jeśli nie wyegzekwuje do orzeczenia to potem nie ma już podstawy do egzekucji. Bo my ostateczny wyrok i zabezpieczenie upada i nie będę miała podstaw do egzekucji.

Zabezpieczenie upadnie ale jeżeli wyrok rozwodowy obejmie alimenty od dnia wniesienia pozwu więc podstawa do prowadzenia egzekucji alimentów z okresu trwania sprawy nadal będzie istniała.

To wtedy tak. Ale czy w przypadku zabezpieczenia sąd nie zasądza alimentów już od wyroku a nie od wniesienia pozwu? Bo wtedy bez sensu by było zasądzenie od dnia pozwu skoro już za okres sprawy w sądzie sąd już wydał decyzję.

karolla0905 napisał:
Ale czy w przypadku zabezpieczenia sąd nie zasądza alimentów już od wyroku a nie od wniesienia pozwu? Bo wtedy bez sensu by było zasądzenie od dnia pozwu skoro już za okres sprawy w sądzie sąd już wydał decyzję.
Nie, jedno nie wyklucza drugiego. Zabezpieczenie ma charakter tymczasowy i nie wpływa na treść wyroku - dla przykładu stąd biorą się sprawy o dopłatę do alimentów jeżeli zabezpieczenie było niższe niż kwota z wyroku. Zdarza się nierzadko, że sądy właśnie wysokość zabezpieczenia ustalają niżej jako pewniejszą dowodowo a w wyroku podwyższają zgodnie z żądaniem gdy wykaże się wyższą kwotę.

Czyli jak teraz nie uda się wyegzekwować spłaty długu alimentacyjnego z zabezpieczenia to później ten dług magicznie zostanie uznany za niebyły? A dzieci przez 2 lata żyły na powietrzu

jesli w wyroku bedzie ze od nie wyroku a nie od dnia wniesienia pozwu...to tak. poza tym skoro teraz nie da rade nic sciagnac to wyrok o alimenty nie bedzie magiczny i kasa nie znajdzie sie skoro teraz jej nie ma.

karolla0905 napisał:
jesli w wyroku bedzie ze od nie wyroku a nie od dnia wniesienia pozwu...to tak. poza tym skoro teraz nie da rade nic sciagnac to wyrok o alimenty nie bedzie magiczny i kasa nie znajdzie sie skoro teraz jej nie ma.

Ok, rozumiem. Dziękuję. Jestem w szoku, że o takie rzeczy trzeba dbać. To pieniądze dzieci w końcu. Wierze, ze uda mi się je odzyskać

Jak będzie wyrok i nieskuteczna egzekucja można uderzyć do funduszu alimentacyjnego ale on wypłaca tylko bieżące.

Eva92 napisał:
Jestem w szoku, że o takie rzeczy trzeba dbać.
Może Pani zajrzeć do pozwu - jeżeli jest tam wpisane, że alimenty od dnia wyroku to może Pani zmodyfikować żądanie na alimenty od dnia wniesienia pozwu.

Powrót