Egzekucja zadłużenia

• Autor wątku Autor wątku maria 00
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maria 00

Użytkownik
Odpowiedzi
60
Witam
Jestem żoną rolnika,który jest jedynym właścicielem gosp rolnego,czyli jestem żoną właściciela , bo nie jestem dopisana.Z mężem nie mam rozdzielności majątkowej,a w KRUS jest zadłużenie,które ciąży na mnie i mężu.W tym miesiącu zaczęłam pracę w której zostałam ubezpieczona w ZUS. Dostanę pod koniec miesiąca wypłatę najniższą krajową, czy komornik może zabrać mi całą wypłatę, bo np stwierdzi ,że mam jeszcze utrzymanie z gosp rolnego ?

W skrócie - najniższa krajowa zgodnie art. 87 i 87 ze znaczkiem 1 Kodeksu Pracy nie podlega zajęciu, z jednym wyjątkiem dotyczącym egzekucji świadczeń alimentacyjnych .

Dziękuję za tą informację,ale obiektywnie patrząc mam jeszcze utrzymanie z gosp rolnego i czy komornik może mi powiedzieć ,zabieram wypłatę,bo ma pani z czego żyć.

Oddać, nie zabrać - komornik oddaje wierzycielowi za dłużnika.
Chyba na tyle rozumiesz prostą rzecz, że kwestia potrąceń zależy od przepisów ustawy a nie widzi mi się organu egzekucyjnego.
Oczywiście pomijając fakt, że rachunek na który wpłynie wynagrodzenie może być zajęty ale wtedy to już egzekucja z rachunku a nie wynagrodzenia.
Tak samo jeśli będzie to umowa zlecenie to wtedy egzekucja z wierzytelności a nie wynagrodzenia i najniższej tam nie ma.

Oczywiście,że nie zabiera całości do kieszeni.a rachunek jest dopiero założony i nie jest zajęty przez komornika.Chodzi mi o to,że najniższego wynagrodzenia komornik nie przejmie,ale jako żona właściciela gosp rolnego mam teoretycznie dochody z tego gospodarstwa i może ten dodchód przejąć,albo odwrotnie zostawi dochód z gosp a zajmie wypłatę?

Powrót