Egzekucja zaległych alimentów z okresu 18 lat.

• Autor wątku Autor wątku bny353
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bny353

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam serdecznie,
zwracam się do Państwa z pytaniem czy mam szansę wyegzekwować od swojego ojca spłatę alimentów za ostatnie 18 lat? Z ojcem miałem kontakt mocno sporadyczny - kilka telefonów w roku, mama zawsze doskonale sobie radziła, toteż nigdy nie ścigała ojca za zaległości. Bardzo proszę o informacje co muszę zrobić oraz jakie dokumenty muszę przedstawić aby rozpocząć egzekucję zaległości.

Dziękuję za odpowiedzi.

A kiedy osiągnąłeś pełnoletność?

To możesz egzekwować alimenty za cały okres.Odsetki należą ci się jedynie za ostatnie 3 lata (ale za to od całej kwoty zadłużenia).
Idziesz do komornika i składasz wniosek o wszczęcie egzekucji. Potrzebujesz tytuł wykonawczy, czyli wyrok z sądu zasądzający alimenty z nadaną klauzulą wykonalności (zapewne taką ma).
Gdyby egzekucja była umarzana przez komornika z powodu nieściągalności, to pamiętaj aby ją ponawiać nie rzadziej niż co 3 lata - wówczas nic się nie przedawni (wszczęcie egzekucji przerywa bieg przedawnienia i po każdej egzekucji przedawnienie zaczyna biec od nowa), bo odsetki przedawniają się po 3 latach, a same alimenty po 10.
Bieg przedawnienia za alimenty sprzed osiągnięcia pełnoletności rozpoczął się dopiero od momentu gdy skończyłeś 18 lat. Odsetki za okres gdy miałeś 1-18 lat przedawniły się rok temu (po upływie 3 lat od osiągnięcia pełnoletności).

Ostatnia edycja:
lokata napisał:

Ale co? :)
Chodzi mi o bezskuteczność egzekucji.
Zakładam, że do FA się nie kwalifikuje (może mylnie) - autor wątku ma 22 lata.

Ostatnia edycja:
A to nie wiedziałem, że przy alimentach jest nieco inaczej.
Czy tutaj obowiązuje zasada rocznej bezczynności wierzyciela?

Z pytania wnoszę, że nie przeczytał Pan wskazanego przeze mnie artykułu.

No tak 823. Dzięki i pardon za naiwne pytania.

Powrót