Egzekucja ze zwrotu podatku PIT

• Autor wątku Autor wątku Bartosz1122
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Bartosz1122

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam, mam pytanie odnośnie egzekucji przez komornika skarbowego należnego zwrotu podatku pit proszę o pomoc ponieważ nie rozumiem o co tu chodzi w tym piśmie a według mnie ważność roszczenia upłynęła ponad pół roku temu sprawa wygląda tak.

Ostatnio otrzymałem korespondencje od naczelnika urzędu skarbowego w której przesłano mi :

dokument 1) TYTUŁ WYKONAWCZY STOSOWANY W EGZ. NALEŻNOŚCI PIENIĘŻNYCH - tytuł wystawiony w roku 2014-12-20.
Tytuł dotyczy mandatu karnego w wysokości 500 zł, data wystawienia mandatu to 2012-12-19 r. i w rubryczce E.1. punkt 4.: Data do której należność może być dochodzona 2015.12.19

dokument 2) Zawiadomienie o zajęciu innej wierzytelności pieniężnej i tu informacje od naczelnika urzędu skarbowego iz na podstawie art. 89 ustep 1 ustawy z dniz 17 czerwca 1966 o postępowaniu egzekucyjnym w administracji (DZ. U. z 2016r poz.599 zpóź. zm.) zwanej dalej "ustawą" wzywa sie ww. dłużnika aby należnej od niego kwoty z tytułu nadpłata pit
bez zgody organu egzekucyjnego nie uiszczał zobowiązanemu
(moje dane)
lecz należną kwotę przekazał organowi egzekucyjnemu na pokrycie należności
i tu wymienione należności mandat kary i koszt egzekucji

Wezwanie dłużnika zajętej wierzytelności do złożenia oświadczenia w ciągu 7 dni :
1) o uznaniu zajętej wierzytelności zobowiązanemu
2) o przekazaniu organowi egzekucyjnemu z zajętej wierzytelności kwoty na pokrycie naleznosci
3) o odmowie przekazania organowi egzekucyjnemu z zajętej wierzytelności kwoty na pokrycie należności i jej przyczynie
4) w jakim sadzie toczyła sie lub toczy sie rozprawa o zajętą wierzytelność.

Prosze o informacje jakie kroki można podjąć w takiej sytuacji i czy słusznie wydaje mi sie ze skoro na wezwaniu (dokument 1) jest informacja
w rubryczce E.1. punkt 4.: Data do której należność może być dochodzona 2015.12.19 oznacza date z którą wierzytelność sie przedawniła i nie mam obowiązku płacenia tego mandatu ?

tak jest tego trochę na odwrocie a na co powinienem zwrócić uwagę?

generalnie interesuje mnie najbardziej czy komornik moze ubiegać sie o te pieniądze skoro nawet na tym dokumencie - tytuł wykonawczy data możliwości egzekwowania długu minęła z dniem 2015.12.19. Poza tym czytałem na forum ze generalnie mandat karny maksymalnie przedawnia sie po 3 lata.

Jeśli mam racje to w takim razie co powinienem napisać w tym całym oświadczeniu ?
Osobiście wybrałbym opcje 3
3) o odmowie przekazania organowi egzekucyjnemu z zajętej wierzytelności kwoty na pokrycie należności i jej przyczynie (przyczyna.upłyniecie terminu do dochodzenia roszczenia). Piesze na tym forum bo liczyłem na porade kogoś kto zmagał sie z podobną sytuacją lub zna sie na tym i moze coś mądrego podpowiedzieć.

Po analizie pisma rozumiem ze w piśmie tym występuje jako "ZOBOWIAZANY" , Urzad skarbowy jest "Dłużnikiem " którego zobowiązuje sie aby nie wypłacał mi pieniędzy bez zgody organu egzekucyjnego leczy przekazał kwotę organowi egzekucyjnemu na pokrycie należność. Czyli według pouczenia wynika ze mogę złożyć skargę na zajęcie egzekucyjne w terminie 14 dni. Pytanie czy w skardze na zajęcie egzekucyjne jesli to dobrze zrozumiałem mogę podnieść zarzut przedawnienia roszczenia i czy powinien kierowacto do naczelnika US ?

Mandat karny z grudnia 2012 jest przedawniony.
Jeżeli od dnia doręczenia tytułu wykonawczego minęło już 7 dni, to upłynął termin na złożenie zarzutów na postępowanie i należy złożyć wniosek o umorzenie postępowania egzekucyjnego.
Jeżeli 7 dni nie minęło, należy złożyć zarzuty - na forum jest odpowiedni poradnik jak to zrobić.
Skargi na czynności egzekucyjne nie ma za bardzo po co składać.

Dzięki wielkie za wszystkie odpowiedzi, faktycznie mandat był przedawniony. Generalnie nie musiałem składać żadnego pisma, zadzwoniłem do urzędu skarbowego powiedzeniem w czym rzecz i panowie ze skarbówki po sprawdzeniu dokumentów stwierdzili ze faktycznie nakaz jest po terminie i należny mi się zwrot. Pieniądze dodałem na drugi dzień. Pan ze skarbówki wspomniał tylko ze oni działają automatycznie i to inspekcja transportu drogowego powinna wycofać swoje roszczenie po terminie.

Powrót