Egzekucja

• Autor wątku Autor wątku st.cloud17
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

st.cloud17

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam, sprawa wygląda tak. W 2014 roku w październiku podpisałem umowę z Play na Internet. Z powodów finansowych ( studenckich), przestałem płacić. Umowa była do 2 czerwca 2015 i nie zapłaciłem za 4 miesiące . W październiku 2015 dług kupiła firma Fortunato i dzisiaj przyszło mi pismo przedegzekucyjne wezwanie do zapłaty a kwotę 1018zl. Jestem studentem, Nie mam dochodów, jedynie rentę Po mamie 450 zł i stypendium socjalne. Czy jestem zmuszony to płacić ? Czytałem, że ta firma dużo oszukuje i wymusza pieniądze. Termin płatności mam do 15.05. Czy komornik może umożyć spłatę ? Jak to jest z tym przedawnieniem ?? Dziękuję za pomoc.

W sumie to jedynym kto kogokolwiek oszukał to osoba niewywiązująca się z zawartej umowy, choć to nie ma związku - aktualny wierzyciel mając w ręki tytuł wykonawczy może złożyć wniosek do komornika.
Jeśli się nie mylę, to studenci mają 3 miesiące wolnego w roku, czyli reasumując było już 12 miesięcy, żeby cokolwiek zarobić w wakacje i spłacić dług.

Co do przedawnienia to wpisz w google/wikipedii "przedawnienie ( prawo cywilne )" - jest wyjaśnione na 3 strony, przystępnie dla laików.

Komornik może stwierdzić bezskuteczność, ale dług pozostanie.

st.cloud17 napisał:
W październiku 2015 dług kupiła firma Fortunato i dzisiaj przyszło mi pismo przedegzekucyjne wezwanie do zapłaty a kwotę 1018zl
Dostałeś nakaz zapłaty z sądu ?
Podali w tym piśmie sygn. ?

Jest podana sygn. akt Nc-e 66....

Co z nakazem ?
przeprowadzałeś się ?
kto uzyskał nakaz ?

Z sądu nic nie dostałem. Tam pisze że to jest polubowny wydział windykacji. Dostałem od nich tylko to pismo.

wklej to pismo
oczywiście zasłaniając dane wrażliwe
Proponuję założyć konto na stronie e-sądu, EPU

Ostatnia edycja:
9

Nie wiem czy się przesłało, więc wklejam link : pl.tinypic.com/r/fjg39y/9

Niemożliwe, żebyś nic nie dostał. Sygnatura wskazuje na postępowanie upominawcze, elektroniczne. Fakt, załóż konto w e-sądzie i sprawdź na jaki adres poszedł ten nakaz, oraz czy jest on prawidłowy. To tak na początek. Interesują Cię także daty, jakie tam wypatrzysz.

Od jakiego dnia liczyć termin kiedy zaczyna się okres przedawnienia ? Jeżeli miałem termin zapłaty rachunku do 9 marca 2015, to od 10 już leci ten okres ?

Tak. Ale na razie to Ty ustal kiedy złożono pozew. Czyli załóż konto w e-sądzie i przejrzyj akta.

st.cloud17 napisał:
Czytałem, że ta firma dużo oszukuje i wymusza pieniądze
Dlatego właśnie musisz założyć konto EPU
następnie klikasz , moje sprawy , zaznaczasz tylko sprawy zakreślone i wszystkiego tam się dowiesz.

Powrót