egzekwowanie alimentów

• Autor wątku Autor wątku kinga007
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kinga007

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
8 mc-y temu zostały przysądzone alimenty. Nie zgodziłam się z przysądzona kwotą. Napisałam wniosek o uzasadnienie wyroku (w którym sędzia popisał głupoty i nieprawdę, chyba na zasadzie kopiuj/wklej) po czym odbyła się apelacja. Do czasu apelacji ex nie płacił mi na konto żadnych pieniędzy np pt "alimenty za..." a pokrywał czesne za szkołę prywatną (płacąc na konto szkoły) pisząc mi w mailu, że to "a konto alimentów". Czy teraz po odbyciu sie sprawy apelacyjnej mogę na drodze postępowania komorniczego odzyskać zaległe alimenty?

Możesz egzekwować alimenty w zakresie w jakim zasądził je Sąd (jeśłi wstecz, to od daty jaka wynika z sentencji wyroku) i w tej części w jakiej nie zostały dotąd zapłacone.

kadi - bardzo dziekuję za odp. Na wyroku (z marca)nie było klauzuli natychmiastowej wykonalności (błąd mojego prawnika)- co ex małżonek uznał za furtkę do niepłacenia, ponieważ wyrok w p-kcie co do alimentów był nie prawomocny do dnia apelacji.
Ex twierdzi, ze skoro wyrok jest nieprawomocny to nie musi płacić.
Czyli rozumiem,że mogę wnieść spr do komornika na podst wyroku z marca, pomimo że nie był prawomocny do dnia apelacji. Z przyznana kwota nie zgadzałam się ja, ex nie wnosił apelacji

Powrót