Eksmisja , i co dalej?

• Autor wątku Autor wątku grzesgrzes
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

grzesgrzes

Użytkownik
Odpowiedzi
53
Witam wszystkich i pozdrawiam serdecznie . Mam pytanie ,otóż mam mieszkanie(jestem jego prawnym wlascicielem ) i lokatora(tylko zameldowany na stale bez prawa do lokalu) ktory nie oplaca zadnych oplat za mieszkanie,media itp.. .Napisalem do sadu o eksmisje i sad wydal wyrok eksmisji. Posiadam prawomocny wyrok sądu o nakazie eksmisji bez przyznania lokalu socjalnego do tego lokatora. Bardzo prosze o pomoc co mam dalej robić? Czy gdzies sie udac z nakazem eksmisji?

bardzo dziekuje z gory za odpowiedz i pozdrawiam

-do komornika owszem ale najpierw ;
1. wystosować do Gminy pismo o wskazanie oferty najmu lokalu socjalnego osobie uprawnionej na mocy wyroku sadu o eksmisję.
2. jeśli będą się ociągać by taki lokal socjalny wskazać -wystapić z roszczeniem odszkodowawczym od Gminy za zwłokę .
3. po przedłożeniu przez Gminę oferty najmu lokalu socjalnego jeśli osoba uprawniona do niego dobrowolnie go nie przyjmie -wówczas należy wystapić do sadu o nadanie wyrokowi klauzuli wykonalności i wówczas skierować wniosek o eksmisję do komornika.

MALGORZATA.GD napisał:
-do komornika owszem ale najpierw ;
1. wystosować do Gminy pismo o wskazanie oferty najmu lokalu socjalnego osobie uprawnionej na mocy wyroku sadu o eksmisję.

Pytający podał, że sąd nie przyznał prawa do lokalu socjalnego.
Jaki sens ma zatem takie pismo go Gminy, skoro taki lokal nie przysługuje?

Czyli tylko do komornika . I musze tej osobie zapewnic lokal zastepczy ?Powiedziala mi ze sie nie wyprowadzi z tego mieszkania.

warto lokatorce uświadomić, że lokal zastępczy to nie jest apartament, tylko zgodnie z rozporządzeniem:

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA SPRAWIEDLIWOŚCI z dnia 26 stycznia 2005 r. w
sprawie szczegółowego trybu postępowania w sprawach o opróżnienie
lokalu lub pomieszczenia albo o wydanie nieruchomości oraz szczegółowych
warunków, jakim powinno odpowiadać tymczasowe pomieszczenie (Dz. U. z
dnia 31 stycznia 2005 r.)

Tymczasowe pomieszczenie powinno:
1) posiadać dostęp do źródła zaopatrzenia w wodę i do ustępu,
chociażby te urządzenia znajdowały się poza budynkiem;
2) posiadać oświetlenie naturalne i elektryczne;
3) posiadać możliwość ogrzewania;
4) posiadać niezawilgocone przegrody budowlane;
5) zapewniać możliwość zainstalowania urządzenia do gotowania
posiłków.
6) 5 metrow powierzchni uzytkowej na osobe
7) znajdowac sie w tej samej gminie

i pogadać z komornikiem - wielu zgadza się na opłacony przez określony czas hotel jako pomieszczenie tymczasowe (są sławne hotele np. robotnicze w okolicach miast, używane do tego celu)

ups ,sorrki umkneło mi z pośpiechu i faktycznie zostało wskazane że eksmitujący nie ma prawa do lokalu socjalnego .
Jednakże może moja wypowiedż przyda się innym ktorzy mają problem z lokatorami któremu sad przyznał prawo do lokalu socjalnego.

voyteg napisał:
warto lokatorce uświadomić, że lokal zastępczy to nie jest apartament, tylko zgodnie z rozporządzeniem:
...
5) zapewniać możliwość zainstalowania urządzenia do gotowania
posiłków.
...

A który hotel zezwala na coś takiego ? Bo nie słyszałem żeby można było gotować w pokojach hotelowych.

Krispl napisał:
A który hotel zezwala na coś takiego ?

w hotelu są zainstalowane urządzenia do gotowania, inna kwestia to na jakich zasadach można z nich korzystać

Urządzenie do gotowania musi się znajdować w pomieszczeniu tymczasowym. Nie sądzę żeby w pokojach hotelowych legalnie gotowano posiłki a to ze względów przeciwpożarowych. Nie wyobrażam sobie wogóle zainstalowania kuchenki gazowej np. w hotelu "Forum" ...

Ostatnia edycja:
Powrót