eksmisja męża

• Autor wątku Autor wątku nikee
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nikee

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Mam problem.Mieszkam z dziećmi ,,u męża",który nadużywa alkoholu , robi awantury .Sprawa rozwodowa jest w trakcie,sprawa karna o znęcanie się też.Chcę aby mąż wyprowadził się do mamusi,która mieszka na parterze mieszkania z osobnym wejściem,tylko nie wiem gdzie złożyć wniosek,czy do sprawy rozwodowej,czy karnej. Jak sformułować taki wniosek i jaka jest szansa na wyprowadzkę męża?

Może Pani złożyć taki wniosek w sprawie rozwodowej - Sąd rozwodowy może orzec eksmisję w przypadku rażącego naruszania porządku domowego - trochę gorzej wygląda sytuacja, gdy mieszkanie jest wyłączną własnością Pani męża.

Mieszkanie jest niestety chyba męża! To znaczy dostał go w darowiźnie od rodziców cztery lata po ślubie.Mieszkamy w nim już 8 lat.

[cytat:1gdyggdh]
,,u męża",który nadużywa alkoholu , robi awantury
[/cytat:1gdyggdh]

[cytat:1gdyggdh]
Chcę aby mąż wyprowadził się do mamusi,
[/cytat:1gdyggdh]

A co mamusia winna, aby z kolei ona miała się użerać...

adammada odpowiem ci -mamusia uważa , że synek nic złego nie robi a jeśli pasuje jej przez cały dzień jak jest w miarę trzeźwy,to przecież i wieczorem,czy w nocy też może jej mendolić i zatruwać życie! A co ja jestem winna,czy dzieci?Ale czy może mi ktoś odpowiedzieć na pytanie?Czy osoby pokrzywdzone muszą zawsze ustępować?

Witam,

jeżeli mąż otrzymał mieszkanie w darowiźnie, to o ile nie jest zaznaczone w umowie darwoziny, że wchodzi ono do majątku wspólnego, to jest nalezy ono do majątku osobistego męża.

W sytuacji, gdy mieszkanie należy do majątku osobistego małżonka, to nie ma możliwości orzeczenia jego eksmisji w wyroku rozwodowym na podstawie art. 58 par. 2 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego.

Zgodnie z orzecznictwem SN "...pojęcie wspólnego mieszkania, gdy chodzi o orzeczenie eksmisji (art. 58 § 2, zdanie drugie k.r.o.), jest tylko o tyle węższe od przedstawionego wyżej w punkcie 1, że nie obejmuje mieszkania, należącego do odrębnego majątku tego z małżonków, przeciwko któremu skierowane jest żądanie orzeczenia eksmisji.

Czyli w tej sytuacji małżonka najprawdopodobniej eksmitować nie można.

Pozdrowienia

Agnieszka

Dzięki,tak myślałam.A czy można wnosić o wydzielenie pomieszczeń tylko do mojej dyspozycji,tak, aby mąż i teściowa nie mogli wchodzić do nich np. do czasu kiedy mąż zwróci mi nakłady poniesione na majątek osobisty męża-chodzi mi tu o rozbudowe mieszkania i inne remonty,które robiliśmy razem.

Powrót