Eksmisja mieszkańców domu, POMOCY

• Autor wątku Autor wątku Heniek101
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

Heniek101

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, opisze problem w skrócie żeby się nie rozpisywać.

Brat mieszka w domu rodzinnym z żoną i 3 dzieci, są bardzo konfliktowi i zatruwają życie, w domu jest patologiczna atmosfera. Nie mają tutaj meldunku. Mieszkam tutaj też i ja wraz z mamą. Po śmierci taty brat ma 1/4 udziałów po tacie i trzeba go spłacić.

Problem polega na tym że brat znalazł sobie kochankę, praktycznie się do niej przeprowadził a mi zostawił tą wariatkę w domu i nie wiem co robić.

Czy mama jako główny właściciel może zażądać aby opuściła dom?
Jeżeli spłacę brata z jego części udziałów to wtedy będę mógł prawnie ich usunąć z domu? Dwójka dzieci jest dorosłych, jedno ma 4 latka.
Wiem że trzeba zapewnić im inne lokum, ale co w przypadku gdy brat odmówi wynajęcia im mieszkania? Mogę ja to zrobić za niego i usunąć ją z domu?

Heniek101 napisał:
Wiem że trzeba zapewnić im inne lokum, ale co w przypadku gdy brat odmówi wynajęcia im mieszkania? Mogę ja to zrobić za niego i usunąć ją z domu?
Nie, jeżeli żona pana brata wraz z dziećmi nie będą chcieli z własnej woli się wyprowadzić to pozostaje pozew o opróżnienie lokalu (eksmisję). Pana mama może wnieść taki pozew samodzielnie (generalnie każdy ze współwłaścicieli może wnieść o eksmisję bez zgody pozostałych współwłaścicieli). Żonie i dzieciom przysługuje prawnorodzinny tytuł do zamieszkiwania w celu zaspokajania potrzeb rodziny (żonie z art. 28[1] k.r.o. a dzieciom z art. 135 k.r.o.) a ponadto brata obciąża obowiązek zaspokajania potrzeb rodziny.

Czyli mówiąc prościej mama składa wniosek do sądu o eksmisję i jeśli sąd to klepnie to już muszą opuścić dom w trybie natychmiastowym tak? Reszta mnie nie interesuje gdzie pójdą bo zostaną poinformowani od razu że taka rzecz nastąpi. Brat coś wymyśli

Heniek101 napisał:
Czyli mówiąc prościej mama składa wniosek do sądu o eksmisję i jeśli sąd to klepnie to już muszą opuścić dom w trybie natychmiastowym tak?
Częściowo tak - pana mama może złożyć pozew o opróżenienie i opuszczenie lokalu ale nawet uwzględnienie powództwa absolutnie nie oznacza, że osoby zobowiązane będą musiały opuścić lokal w trynie natychmiastowym ponieważ (przynajmniej odnośnie małoletniego dziecka) sąd przyzna prawo do lokalu socjalnego (jeżeli nie ma innego lokalu, do którego rodzina ma prawo). W obecnych stosunkach właścicielskich (udział pana brata) oraz przy założeniu, że żona brata nie ma uprawnień do zajmowania innego lokalu to, moim zdaniem, sąd oddali poództwo (z powodu prawnorodzinnego tytułu do zamieszkiwania). Przy wykupieniu udziału od brata sąd może uwzględnić powództwo o eksmisję (utrata prawnorodzinnego tytułu do zamieszkiwania) ale nawet wtedy przyzna prawo do najmu socjalnego lokalu od gminy co wiąże się ze wstrzymaniem przymusowego wykonania eksmisji do czasu złożenia przez gminę oferty najmu socjalnego lokalu.

Powrót