Eksmisja z lokalu komunalnego - kolejne powódzcwo Gminy po wejściu w stosunek najmu

• Autor wątku Autor wątku masap
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

masap

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam. Walczę z Gminą wygrałem jedną sprawę o eksmisję mnie z lokalu komunalnego i wszedłem w stosunek najmu po nieżyjącym rodzicu. Długo się nie nacieszyłem bo dyrekcja administracji wypowiedziała mi stosunek najmu (list polecony za potwierdzeniem odbioru odebrałem na poczcie) i do 31 lipca mam oddać klucze i opróżnić mieszkanie a jak nie to ponownie podadzą mnie do sądu. W trakcie poprzedniej sprawy eksmisyjnej wyszły na jaw nieprawidłowości w dokumentacji ze strony gminy : braki różnych pism dotyczących eksploatacji lokalu, pism rodziców skarrzących się na brak centralnego ogrzewania, podań o wykup prawa własności. Też podejrzane wydało się sądowi kiedy próbowano usunąć z lokalu mnie i schorowanego Tatę. Dodam, że przed wszczęciem prawomocnie zakończonej sprawy gdy Tata żył przekazał mi własność malutkiego mieszkania, w którym nie mieszkam bo pomieszkuje tam rodzina. Napisałem do administracji o odstąpienie i wycofanie wypowiedzenia ale dostałem już odpowiedz, że nie cofną decyzji bo jestem właścicielem mieszkania. Dodam,że w lokalu komunalnym , o który toczy się spór mieszkam od 25 lat a w budynku od urodzenia. Rodzice inwestowali w mieszkanie, terminowo płacili, ja też płacę. W dniu następnym po wyroku uznającym mój stosunek najmu złożyłem wniosek o wykup prawa własności ale odmówiono mi w piśmie podając przyczynę iż nie mam podpisanej umowy najmu i lokal znajduje się w 100% stanie gminy, w którym nie prowadzi się sprzedaży lokali dla najemców. Co mogę jeszcze zrobić by próbować to wypowiedzenie stosunku najmu podważyć, nie dopuścić by sprawa trafiła do sądu tym razem?

Prawo do lokalu komunalnego przysługuje osobom nie posiadającym tytułu prawnego do innego lokalu mieszkalnego. Ty posiadasz prawo własności innego lokalu. Kto mieszka w tym lokalu, decydujesz jedynie Ty, nikt inny.
To co było wcześniej jest bez znaczenia. W mojej ocenie nic nie ugrasz.

Powrót