Eksmisja

• Autor wątku Autor wątku Henryk5
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

Henryk5

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
Od kilkunastu miesiecy jestem zameldowany w mieszkanu stanowiacym wlasnosc gminy/miasta. Decyzja najmu zostala przyznana czlonkom mojej rodziny, ktorzy wymeldowali sie z tego lokalu tuz przed moim zameldowaniem. W mysl uchwaly miasta lokal nie moze jednak zostac mi przyznany <podobno> . Zamierzalem w koncu sie z tego lokalu wymeldowac, ale w zeszlym tygodniu otrzymalem pismo z administracji z informacja, ze zostane eksmitowany. Pismo zawiera informacje ze jest to powtorne upomnienie <innych wczesniej nie otrzymalem>. Osobiscie nie widze wiekszego problemu i skoro miasto nie moze przyznac mi tej decyzji opuszcze ten lokal, jednakze mam powazne watpliwosci nad zasadnosci przyjmowania oplat czynszowych przez okres mojego zamledowania w tym lokalu. Bylem bowiem tam zameldowany, faktycznie jednak mieszkajac w innym lokalu, i z tego tytuly placilem czynsz <za 2 osoby, bo tyle osob bylo tam wczesniej zameldowanych>. Systematycznie otrzymywalem rowniez informacje <ostatnia 2 miesiace temu>, co prawda na nazwisko osoby wczesniej tam zameldowanej, o podwyzkach, a pracownicy spoldzielni byli swiadomi przez ten caly okres, ze jedyna zameldowana tam osoba jestem ja. W tym momencie chcialabym wiedziec czy nie bylo to naduzyciem ze strony administracji przyjmowanie czynszu, za lokal w ich mniemaniu bezprawnie uztykowany. Czy moge odwolac sie do jakies ustawy?

Z gory serdecznie dziekuje za porade.

Widzę tutaj dwie sprzeczności : w końcu był to lokal gminy czy spółdzielni?
Nie wiem czemu urząd miasta odmawia Panu podpisanie umowy najmu -proszę przejść się do prezydenta/burmistrza [powinien on mieć 1 dzień w tygodniu przeznaczony na przyjmowanie mieszkańców]. Być może chodzi o to, że utworzony np. zasób lokalowy wyklucza osoby posiadające już tytuł prawnyt do innego lokalu o staranie się o najem (kolejny tytuł prawny). Zatem rzeczywiście nie będzie Pan uprawniony do otrzymania żadnego lokalu mieszkalnego w zasobach gminy.
Co do odpowiedzialności za opłaty czynszowe w przypadku gdy był Pan tam jedynie zameldowany to trochę przesada - jeżeli nie korzystał Pan z lokalu. Gmina może lansować pomysł obciążania Pana kosztami chociażby dlatego, że nie zdał Pan kluczy do tego lokalu.
Końcówki postu nie rozumiem. Za jaki lokal? Spółdzielczy czy inny gminny? Jeżeli posiada Pan tytuł prawny do lokalu spółzielczego (nie tylko!) należy zgłosić Sp-ni ilosć osób korzystających z mieszkania. Od ilośći osób zależy wysokość opłat.

Powrót