eksmisja

• Autor wątku Autor wątku Justa2009
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Justa2009

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dostałam wypowiedzenie umowy najmu spółka "ADM" wypowiada mi umowe najmu lokalu mieszkalnego ze skutkiem na 31.10.2009 z zachowaniem 6 miesięcznego terminu wypowiedzenie z powodu niezamieszkiwania przez okres dłuższy niż 12 miesięcy. Do dnia 31.10 mam opróżnić i wydać wynajmującemu lokal. Powodem wypowiedzenia mi umowy jest rzekomo nie zamieszkuje w lokalu. Podstawa prawna: Art. 11 ust. 3 pkt. 1 ustawy o ochronie praw lokatorów, mieszkaniowym zasobie gminy i o zmianie kodeksu cywilnego.
Charakter mojej pracy powoduje, że mam nie normowany czas pracy.

Jezeli uwazasz ze ADM nie ma racji,nie wyprowadzasz sie.
Od dnia 1 listopada stajesz sie bezumownym lokatorem.
Czekasz na rozprawe w sadzie o eksmisje, ktora wytoczy Ci ADM.
Tam przedstawisz sytuacje i bedziesz domagala sie swoich praw.
Radze wynajac prawnika.

Witam.

Należy zauważyć, że przepis będący podstawą wypowiedzenia umożliwia jego dokonanie tylko, wtedy gdy czynsz jest niższy niż 3% wartości odtworzeniowej. Proszę sprawdzić ile wynosi ten wskaźnik w Pańskim mieście-powinna być ta informacja w Biuletynie Informacji Publicznej. Ponadto musiałby Pan niezamieszkiwać przez okres 6 miesięcy w tym lokalu.

Proszę podać więcej szczegółów, aby można ustalić czy rzeczywiście zaistniała podstawa do wypowiedzenia umowy najmu, w szczególności przesłanka dot. zamieszkiwania.

Dziękuje za odpowiedźi i podaje więcej informacji
W związku z otrzymanym wypowiedzeniem umowy najmu lokalu zrobiłam odwołanie do ADM. Napisałam że pojęcie zamieszkania wiąże się z definicją miejsca zamieszkania którym zgodnie z kodeksem cywilnym jest miejsce w którym dana osoba przebywa z zamiarem pobytu stałego. W moim przypadku nie zachodziła taka sytuacja abym nie zamieszkiwała przez okres 12 miesięcy. Charakter mojej pracy powoduje że wiele nocy spędzam w pracy bądź wracam o bardzo późnych porach. Na powyższym charakter mojej pracy przedstawiłam świadków. Moja praca mogła spowodować że dla innych lokatorów kamienicy bytność w przedmiotowym mieszkaniunie była zbyt niewidoczna pragnę jeszcze zaznaczyć umowa najmu lokalu sporządzona została 29.07.2009 a wypowiedzenie najmu lokalu dostałam 01.04.2009 na jakiej podstawie ADM twierdzi że nie zamieszkuje przez okres dłuższy niż 12 miesięcy. ADM napisało że czynsz najmu jest niższy niż 3% wartości odtworzeniowej lokalu.

witam cię jestem dokładnie w takiej samej sytuacji jak ty dostałam wypowiedzenie najmu mieszkania do 31-03-2010 nie wiem co z tego wyjdzie pisze odwołania z wydanej decyzji wziełam adwokata i zobaczymy jak to sie skonczy ale nie nastawiam sie na to że te mieszkanie odzyskam

Prawdopodobnie podstawa wypowiedzenia umowy najmu, o której mowa nie istnieje. Wypowiedzenie powinno zatem być bezskuteczne. W takim wypadku będzie Pani dalej najemcą lokalu nawet po upływie okresu wypowiedzenia. Prawdopodobnie po upływie tego okresu zostanie wytoczone powództwo eksmisyjne, jednakże to również nie oznacza, że utraci PAni status najemcy. Będzie natomiast trzeba wykazać, że podstawa wypowiedzenia nie istniała i było ono bezskuteczne. W tym celu najlepiej zgłosić dowód w postaci świadkow(np. innych lokatorów). Może przydać się także zaświadczenie o zameldowaniu w przedmiotowym lokalu, ktore może stwarzać pewne domniemanie faktyczne.
Istnieje także mżliwość wytoczenia prewencyjnego powództwa o ustalenie istnienia stosunku najmu przed wytoczeniem powództwa eksmisyjnego. Jednakże w tym postępowaniu będzie musiała Pani wykazać posiadanie interesu prawnego w w/w ustaleniu stosunku prawnego oraz przedstawić odpowiednie dowody potwierdzające istnienie stosunku najmu.

Pozdrawiam

Powrót