Ekwiwalent za niewykorzystany urlop- Mutterschutzfrist

• Autor wątku Autor wątku Joanna//
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Joanna//

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
Mam pytanie.
W chwili obecnej przebywam na Mutterschutzfrist, następnie po urodzeniu dziecka przechodzę na 2 letni Elternzeit.
Z roku 2015 mam 19 dni niewykorzystanego urlopu wypoczynkowego, którego nie jestem w stanie wykorzystać w ciągu pierwszego kwartału 2016.
Chciałabym otrzymać ekwiwalent. Czy jest to możliwe? Jak mogę się o to ubiegać?
Pozdrawiam

Nie. W pierwszej kolejności wykorzystasz ten urlop w naturze natychmiast po zakończeniu Elternzeit. Chyba, że Twój szef zgodzi się na ekwiwalent, w co nie wierzę.Ale zapytać go zawsze możesz.

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Nie przypuszczałabym, że ten urlop może tak długo na mnie czekać.
Jakbym jeszcze mogła podpytać- prawdopodobnie i tak nie wrócę do tego samego pracodawcy po zakończonym elterzeit- czy w takim razie, zbliżając się "do końca" jego trwania, powinnam wystąpić o przyznanie urlopu a dopiero potem wypowiedzieć umowę, czy może jakoś hurtem? :) co by było najbardziej korzystne? Jeszcze się nie orientowałam w temacie dokładnie, ale tu chyba nie tak łatwo z wypowiadanie umów..
Pozdrawiam serdecznie

Na koniec elternzeit napisać wypowiedzenie z adnotacją, że w trakcie wypowiedzenia prosisz o udzielenie zaległego urlopu. Jeśli urlopu jest wiecej niz trwa okres wypowiedzenia, to za ten pozostały oterzymasz ekwiwalent pienieżny.Ale w pierwszej kolejności to co sie da, trzeba w naturze wykorzystać.

Bardzo dziekuję za pomoc (zresztą już kolejny raz) :).
pozdrawiam serdecznie

Powrót