Ekwiwalent za urlop po urlopie dla poratowania zdrowia

• Autor wątku Autor wątku boguslawbogus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

boguslawbogus

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
witam Państwa

czy w związku ze zmianą przepisu od 1.1.2018 r.- 66 ust.1 Karty Nauczyciela który teraz brzmi:

" W razie niewykorzystania urlopu wypoczynkowego w całości lub części w okresie ferii szkolnych z powodu niezdolności do pracy wywołanej chorobą lub odosobnieniem w związku z chorobą zakaźną, urlopu macierzyńskiego, urlopu na warunkach urlopu macierzyńskiego, urlopu ojcowskiego, urlopu rodzicielskiego, urlopu dla poratowania zdrowia, odbywania ćwiczeń wojskowych albo krótkotrwałego przeszkolenia wojskowego - nauczycielowi przysługuje urlop w ciągu roku szkolnego, w wymiarze uzupełniającym do 8 tygodni"

mogę domagać się od dyrektora szkoły jako były pracownik placówki (zatrudniony byłem do sierpnia 2017 r.) ekwiwalentu za niewykorzystany urlop wypoczynkowy (uzupełniajacy) za rok 2016, w sytuacji kiedy przebywałem przez rok na urlopie dla poratowania zdrowia (okres 3.2016-3.2017 ). Bardzo proszę o odpowiedź wcześniej dyrekcja argumentowała ze na mocy obowiązujących artykułów urlop mi nie przysługiwał, bo w tym przepisie nie było wprost wskazane że może domagać się urlopu uzupełniajacego osoba po urlopie zdrowotnym.

Będę Państwu bardzo wdzięczny za każdą pomoc

Bogusław

boguslawbogus napisał:
mogę domagać się od dyrektora szkoły jako były pracownik placówki
Moim zdaniem nie , odchodziłeś w momencie obowiązywania przepisu który nie dawał n-wi możliwości wykorzystania urlopu uzupełniającego po urlopie dla poratowania zdrowia

a co jeśli nie przedawniło mi się prawo do ekwiwalentu, czy to nie ma znaczenia? Czy nie można wtedy stosować już tych nowych przepisów do mojej sytuacji? Dziękuje .

Prawo sie nie przedawniło bo nie miało co sie przedawnić ,nie miałeś takiego prawa

cologniola napisał:
Prawo sie nie przedawniło bo nie miało co sie przedawnić ,nie miałeś takiego prawa

Dziękuje Pani za odpowiedz. Może w takim razie spojrzeć na ten problem inaczej, ze na bazie wcześniejszego brzmienia art 66, przed nowelizacja trybunał sprawiedliwości unii w 2016 r wydał odpowiedz, ze brak przyznania prawa do urlopu uzupełniającego po urlopie zdrowotnym jest sprzeczne z prawem unii? Czy taki wyrok jest wiążący do prawa krajowego? I czy na bazie takiego orzeczenia można przyjąć ze jednak przysługiwał mi urlop uzupełniający, a już po zwolnieniu ekwiwalent za 2016? Będę wdzięczny za odpowiedz w tej kwestii. Bogusław

Powrót