email z fotką pomocy

• Autor wątku Autor wątku kuzajtt
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kuzajtt

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
witam ostatnio wysłałem maila z fotą innej osoby <nie moje> ściągnięte z neta do znajomego, maila otworzyła jego dziewczyna i teraz straszy mnie policją.

czy jest jakaś podstawa żeby ta dziewczyna mnie oskarżyła,zaskarżyła o przysłanie obcej osoby fotek????
czy za wysyłanie foty innej osoby jest jakaś kara???
i czy to prawda ze sprawę o prawa autorskie może tylko wnieść osoba pokrzywdzona czyli ta osoba której fotki były wysłane???? dodam ze fotki z portalu fotka.pl ściągnięte
bo panienka ma nie równo trochę pod sufitem na punkcie policji. wszystkich i wszystko by zaskarżyła gdyby się dało

a sprawa ma się następująco jego dziewczyna odkryła ze on spotyka się z facetami no i ze nie mogłem uwierzyć to wysłałem maila sprawdzającego lecz nie wiedziałem ze ona tego maila przejęła i zmieniła hasło i teraz mam cyrk na kółkach. dodam ze w mailu nie było żadnych wulgarnych rzeczy , ani zmuszania do czegokolwiek

Ostatnia edycja:
Paragraf to by się znalazł, ale na tą dziewczynę - ty nie zobiłeś nic złego. Patrz Dozwolony użytek chronionych utworów Art. 23.

kuzajtt napisał:
czy za wysyłanie foty innej osoby jest jakaś kara???
i czy to prawda ze sprawę o prawa autorskie może tylko wnieść osoba pokrzywdzona czyli ta osoba której fotki były wysłane????
tak, pozew wnosi osoba pokrzywdzona, której wizerunek rozpowszechniono bez jej zgody - USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. "o prawie autorskim i prawach pokrewnych":
Przepis prawny:
Art. 81.
1. Rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim przedstawionej. W braku wyraźnego zastrzeżenia zezwolenie nie jest wymagane, jeżeli osoba ta otrzymała umówioną zapłatę za pozowanie.
2. Zezwolenia nie wymaga rozpowszechnianie wizerunku:
1) osoby powszechnie znanej, jeżeli wizerunek wykonano w związku z pełnieniem przez nią funkcji publicznych, w szczególności politycznych, społecznych, zawodowych;
2) osoby stanowiącej jedynie szczegół całości takiej jak zgromadzenie, krajobraz, publiczna impreza.
i jeśli zgoda na rozpowszechnianie wizerunku tej osoby nie podlega wyłączeniom, to może być problem.

Natomiast wygląda na to, że osoba ta, otwierając maila nie adresowanego do niej, mogła naruszyć dobro osobiste adresata (tajemnica korespondencji) - Art.24. w związku z Art.23.kc.

^^ wiadomość została wysłana do osoby będącej, jak to pięknie Ustawa definiuje, w związku osobistym, więc według mnie nie ma tutaj zastosowania art. 81. Trudno nazwać za rozpowszechniony wizerunek osoby wysłany via e-mail do znajomego. Według mojej interpretacji prawo autorskie nie zostało złamane - patrz art. 6 ew. słownik PWN.

@ alexlie: ale dozwolony użytek chronionych utworów (Art.23.upaipp) odnosi się do utworów, a nie rozpowszechniania wizerunku. Wysłał = rozpowszechnił.

czyli reasumując ta dziewczyna nie może wnieść wniosku na policje o wykorzystanie praw autorskich bo jej na nich nie ma??
tylko osoba pokrzywdzona <czyli ta co jest na fotce> może osobiście wnieść wniosek o powódstwo cywilne bądź karne?

tak, o ściganie naruszenia występuje osoba, której wizerunek został rozpowszechniony bez jej zgody.

Powrót