Emeryt mundurowy.

• Autor wątku Autor wątku Witold9
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

Witold9

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam serdecznie.
Jestem emerytowanym oficerem, mam 61 lat, pracuję w Urzędzie Gminy na cały etat.
Czy przy zwolnieniu się z urzędu w tej chwili przysługuje mi odprawa emerytalna?
Zadaję to pytanie, bo przy poszukiwaniach odpowiedzi na to pytanie natknąłem się na dwie różne odpowiedzi:
1. tak, ale dopiero po 65 roku życia.
2. tak ale muszę zadeklarować iż nie podejmę już pracy

Odprawa przysługująca żołnierzowi zwolnionemu z zawodowej służby wojskowej na podstawie przepisów ustawy o służbie zawodowej żołnierzy zawodowych nie jest świadczeniem ze stosunku pracy, do którego prawo powstało na podstawie art 92.1 par 1 k.p. dlatego przyjmuje sie ze takiemu emerytowi przysługuje odprawa z art 92 .1 par 2 k.p.
SN 9.12.2015 r., I PK 1/15

cologniola napisał:
Odprawa przysługująca żołnierzowi zwolnionemu z zawodowej służby wojskowej
Skąd wiedza o tym, ze założyciel tematu był żołnierzem? Tudzież jest emerytowanym żołnierzem?

pewności brak:) ,ale tak podejrzewam skoro oficer
jeśli tak to będzie należna po osiągnieciu powszechnego wieku emerytalnego 65 lat

Chciałem rozwiać wątpliwości -tak, jestem oficerem WP. Natomiast spotkałem się z sytuacją pobrania odprawy przez emeryta wojskowego mającego 59 lat. Stąd moje wcześniejsze pytanie.

cologniola napisał:
pewności brak:) ,ale tak podejrzewam skoro oficer
W innych służbach mundurowych też są oficerowie :) Tak gwoli wyjaśnienia.

chodzi generalnie o system emerytalny MSWiA a nie jest istotne czy oficer w wojsku, policji, celnej czy granicznej

Witold9 napisał:
Witam serdecznie.
Jestem emerytowanym oficerem, mam 61 lat, pracuję w Urzędzie Gminy na cały etat.
Czy przy zwolnieniu się z urzędu w tej chwili przysługuje mi odprawa emerytalna?
Zadaję to pytanie, bo przy poszukiwaniach odpowiedzi na to pytanie natknąłem się na dwie różne odpowiedzi:
1. tak, ale dopiero po 65 roku życia.
2. tak ale muszę zadeklarować iż nie podejmę już pracy

Najpierw przepis:
Art. 921. [Zasady nabycia odprawy pieniężnej]
§ 1. Pracownikowi spełniającemu warunki uprawniające do renty z tytułu niezdolności do pracy lub emerytury, którego stosunek pracy ustał w związku z przejściem na rentę lub emeryturę, przysługuje odprawa pieniężna w wysokości jednomiesięcznego wynagrodzenia.
§ 2. Pracownik, który otrzymał odprawę, nie może ponownie nabyć do niej prawa.

Czytaj więcej w Systemie Informacji Prawnej LEX:
Z tego jak ja to rozumiem ten zapis w ustawie to kluczowa tu jest fraza: "którego stosunek pracy ustał w związku z przejściem na emeryturę lub rentę" - w mojej ocenie brak jest tej przesłanki tak wiec uważam, że odprawa taka nie przysługuje.

kodeks pracy nie ma tu zastosowania ale masz rację co przejścia na emeryturę

OK. poprawiam się, nie zwróciłem uwagi, że to pracownik samorządowy. W takim razie jest to ustawa z dnia 21.11.2008 o pracownikach samorządowych a ścisłej jego art. 38 ust. 3 który de facto stawia sprawę identycznie jak kodeks pracy w zakresie wymagalności odpowiedniej przesłanki.

W związku z przejściem na emeryturę lub rentę z tytułu niezdolności do pracy przysługuje jednorazowa odprawa w wysokości:
1) po 10 latach pracy - dwumiesięcznego wynagrodzenia;
2) po 15 latach pracy - trzymiesięcznego wynagrodzenia;
3) po 20 latach pracy - sześciomiesięcznego wynagrodzenia.

należy sie odprawa w momencie osiągniecia powszechnego wieku emerytalnego - 65 lat
taka sama odprawa należeć sie będzie policjantowi który wcześniej otrzymał odprawę emerytalną na podstawie art 115 ( USTAWA z dnia 6 kwietnia 1990 r. o Policji)
temu oficerowi należy zaliczyć służbę wojskową jako zakończony okres zatrudnienia do ogólnego stażu pracy

Jedno "ale" odprawa w mundurówkach nie jest ściśle powiązana z koniecznością przejścia na emeryturę a jedynie z ustaniem stosunku służbowego.
Ten oficer już jest na emeryturze więc przejścia nie ma bo emerytura jest faktem dokonanym "przed" - no chyba, że coś wykombinowali w doktrynie lub judykaturze.

forg napisał:
W innych służbach mundurowych też są oficerowie :) Tak gwoli wyjaśnienia.
Ilekroć w języku polskim jest mowa o oficerze bez dookreślenia należy przez to rozumieć oficera Wojska Polskiego.;)

Ostatnia edycja:
emerytwojskowy napisał:
Ten oficer już jest na emeryturze
woskowej , a nie dla wieku powszechnego , jak osiągnie wiek tak jak wszyscy czyli 65 lat będzie miał prawo przejść na "normalną "emeryturę
jest w LEX-ie art, ale w tej chwili nie mogę go odnaleźć

No dobra, jak w takim razie powinniśmy postrzegać "przejście na emeryturę", czy jako osiągnięcie wieku pozwalające go na skorzystanie ze świadczenia, czy jako faktyczne skorzystanie z prawa do świadczenia? Ja postrzegam to tak, że prawo do odprawy jest mozłiwe jedynie jeżeli przy zbiegu praw do różnych świadczeń wybierze ZUS-owską emeryturę jako korzystniejszą. Tu pojawia się jeszcze inna kwestia bo istnieje grupa ( i nie chodzi o tych co zostali powołani po 1 stycznia 1999 roku, ale tych co wyslużyli pełny wymiar emerytury wojskowej służbą wojskową i zarazem posiadają poprzez "cywilny" czas zatrudnienia prawo do ZUSowskiej bez zaliczania przygody z mundurem) która powinna nabywać prawo do dwóch świadczeń emerytalnych.

Ostatnia edycja:
Ekspert tłumaczy to tak
Policjantowi, który nabył uprawnienia emerytalne przysługuje odprawa na podstawie art. 115 ustawy z 6.04.1990 r. o Policji (Dz.U. z 2020 r., poz. 360 ze zm.) – dalej u.p. Jednak policjant nie jest pracownikiem, tylko funkcjonariuszem policji, czyli jednej ze służb mundurowych. W konsekwencji, odprawa emerytalna, o której mowa w art. 115 u.p. nie jest ani świadczeniem ze stosunku pracy przysługującym w oparciu o art. 92.1 ustawy z 26.06.1974 r. – Kodeks pracy (Dz.U. z 2020 r., poz. 1320) - dalej k.p., ani świadczeniem wypłacanym na mocy odrębnych pragmatyk służbowych, czyli w omawianym przypadku na podstawie art. 36 ust. 2 ustawy z 21.11.2008 r. o pracownikach samorządowych
Mając zatem na względzie szczególny charakter odprawy przysługującej w związku z odejściem ze służby, nie należy jej utożsamiać z już raz wypłaconą odprawą należną zatrudnionemu, który rozwiązuje stosunek w związku z przejściem na emeryturę.

Jak wynika z opisanego stanu faktycznego, policjant otrzymał odprawę emerytalną w związku z odejściem ze służby. Już jako były policjant podjął pracę w jednostce samorządowej, a w sierpniu 2020 r. wraz z osiągnięciem powszechnego wieku emerytalnego przeszedł na emeryturę. Nabył zatem prawo do odprawy emerytalnej w wysokości 6-miesięcznego wynagrodzenia.
Tak samo będzie z oficerem WP
jak znajdę art to wkleję

Ale my się tu już nie spieramy o to czy zastosowanie ma art 92(1) § 2 kp jako sprawa nieuregulowana w w ustawie o pracownikach samorządowych i o tożsamość cywilnej odprawy emerytalnej z odpraw należną przy zwolnieniem że służby mundurowej i gdzie prawa emerytalne nie muszą być zbieżne prawem do odprawy. Z oficerami WP jest jeszcze to, że wiosną 2022 roku zmienili im ustawę aczkolwiek domyślam się, że nasz forumowy kolega kończył przygodę z wojskiem w jeszce w czasach ustawy z z 11.09.2003 roku o służbie wojskowej żołnierzy zawodowych.
Nie nazywajmy odprawy w związku ze zwolnieniem że służby (ogólnie: w mudurówce) odprawą emerytalną.

Ostatnia edycja:
Powrót