Emerytura a Praca w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku huliio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

huliio

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam

Przedstawię w skrócie mój problem . W Polsce jestem już emerytem , zacząłem pracować w Niemczech (obywatelstwo niemieckie, ubezpieczenia, składki itp.).
Jestem zameldowany w Polsce i Niemczech posiadam obydwa obywatelstwa .
Niedawno dostałem pismo z ZUS "w związku z potwierdzeniem okresu ubezpieczenia na terenie Niemiec z ZUS Opole termin wydania decyzji w sprawie rozliczenia przychodu ulega przesunięciu". Chcą zaświadczenie z przychodem za jakiś tam okres . Pracuje już długo i nie wiem do końca czego odemnie chcą , płace podatek i tu i tam rozliczam się normalnie .
Chciałem się was spytać czy otrzymując emeryturę w Polsce nie mogę przekroczyć jakiegoś przychodu w Niemczech( czy to są dwie osobne sprawy, dodam że głównie siedzę w Niemczech do Polski jadę tylko na wakacje,urlop).
Co może mi teraz grozić z zusem , czy mogą mi wstrzymać emeryturę.

Z góry dzięki za odpowiedz

zapytaj na forum w innym dziale tam gdzie prawa Polskie

moge Ci tylko powiedziec ,ze moja tesciowa emerytka pracuje na czarno..wlasnie z tego wzgledu gdyz boi sie zarabiac wiecej jako emerytka..

ile wolno dorobic nie wiem niestety..

Dzięki wielkie za odp
Parę wątpliwości jeszcze mam , czy to jest istotne ze mieszkam żyje za granica. Wtedy powinny być całkiem inne kwoty limitów. Przecież żywność, mieszkanie paliwo ,za coś muszę się utrzymać nie można zakładać że tyle i tyle zarabiam i jakieś tam kwoty nie mogę przekroczyć.

Witam,

Niedawno otrzymałem pismo z Zus ze poprzez donos wiedza ze przekroczyłem próg jaki mogę zarabiać będąc na emeryturze. Zus pisał do urzędu niemieckiego i dostali wszystkie papiery i wyliczyli ze za 3 lata muszę zwrócić zusowi ok 100 tys. Czy jest jakieś prawo unijne które mnie od tego uratuje.

Z góry dzięki za odpowiedz

Witam,
zona zlozyla wniosek na wczesniejsza emeryture we wrzesniu 2017 dostala ostatnio odpowiedz, ze zostala otwarta sprawa (Rentenverfahren) i zadaja wymeldowania z polski z okresu opuszczenia miejsca pobytu stalego z lat 1989 roku.
Mimo ze mieszkamy od 1989 roku w niemczech i pracowalismy w nieczech pisza ze ten swistek ma zadecydowac czy zona dostanie emeryture miemiecka bedac obywatelka polski.
Na podstawie Rentenabkommen z 1975 roku
Mamy zameldowanie od 1989 roku, slub w niemczech 1990 roku i zyjemy do dzisiaj
Jestem zaszokowany bo w tym czasie nikt by sie nieodwarzyl pojsc do urzedu z prosba wymeldowania bo ta osoba stracila by o zaraz pasport i dostala by zakaz opustczenia polski w czasie 1989
W miedzy czasie zona byla zameldowana w polsce w 2005 roku i teraz sie wymeldowala z mysla ze to wystarczy.
welug mnie to bzdura zeby jeden swistek zadecydowal o emeryturze jak sie mieszka na stale w niemczech od 1989r

Dziekuje za odpowiedz
Pozdrawiam
Zbigniew

Bez przesady w roku 1989 mozna bylo bardzo latwo dostac polski paszport konsuarlny i ambasada polska za oplata mogla wymeldowac zone z Polski.
I po jakiego grzyba ona byla zameldowania w Polsce w roku 2005? Ja sie teraz nie dziwie Deutsche Rentenversicherung, ze oni chca wiedziec, gdzie ona miala po roku 1989 nieprzerwanie glowne miejsce zamieszkania

Ten swistek faktycznie moze zawazyc...
Mój ojciec "uciekl" w 1983 roku do Niemiec, czyli nieporównalne czasy do 1989 roku, nigdy nie wymeldowal sie, w swoim czasie dostal normalnie rente, uwzgledniono mu czasy pracy z Polski, nawet te jedynie poswiadczone przez wspólpracowników, bo zaklad pracy juz nie istnial. Na drugi miesiac bedzie mu 80 lat, i zero problemów z RV. Ale on tez nigdy nie myslal o powrocie do Polski, badz jakims tam innym meldunku.

Powrót