Emerytura honorowa

• Autor wątku Autor wątku scordia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

scordia

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam
Sprawa dotyczy mojej ponad 100 letniej Babci. Po ukończeniu 100 roku życia nabyła prawo do tzw. emerytury honorowej. Problem (lub nie) polega na tym, że odebrano jej pobieraną wcześniej emeryturę z KRUSu i co miesiąc wypłacana jest tylko emerytura honorowa. Zainteresowałem się sprawą i wszędzie gdzie czytam jest napisane, że emerytura honorowa jest dodatkiem, a dotychczasowe świadczenia pozostają wypłacane w dotychczasowej formie. Czy Babcia powinna dostawać emeryturę z KRUSu + emeryturę honorową? Dziękuję za pomoc Marcin

Nie wiadomo. Nigdzie nie znalazłem, być może istnieją, stąd moje pytanie na forum, możliwości pozbawienia emerytury kosztem emerytury honorowej. W przepisach świadczenie po ukończeniu setnego roku życia zawsze widnieje jako dodatek do emerytury lub renty. Będę wdzięczny za jakieś sugestie w tej sprawie.

W tym przypadku nie ma żadnej podstawy prawnej do odebrania emerytury. Emerytura honorowa "wskakuje" z automatu jako dodatek, a nie zamiennik

Pismo z zusu (które na pewno zostało emerytce dostarczone) wyjaśniło by wszystkie twoje wątpliwości. A tak można sobie gdybać co było przyczyną. Zakładam że to może nawet nie mieć związku z tą emeryturą honorową. Idź z babcią do zusu i się dowiesz wszystkiego u źródła.

Powrót