E
eol12
Przyjaciel forum
- Odpowiedzi
- 18 424
Gorąca prośba o pomoc, na sprawach emerytalnych nie znam się. Znajomy poprosił mnie o pomoc. Właśnie przechodzi na emeryturę, już złożył wniosek o jej wyliczenie. W trakcie swojej pracy zawodowej miał też 18-letni okres pracy na kolei. Zadzwoniła do niego pracownica ZUSu i zadała mu pytanie czy chce normalną emeryturę ZUSu czy emeryturę kolejową i poinformowała go, że musi złożyć konkretny wniosek (drugi) którą emeryturę wybiera. Oczywiście ZUS nie poinformuje go wcześniej, która emerytura jest dla niego korzystniejsza, a więc musi decydować "w ciemno".
Zajrzałam do ustawy emerytalnej i tam w art. 40 przeczytałam, że emerytura kolejowa przysługuje osobom urodzonym przed 1 stycznia 1949r. Mój znajomy urodził się w grudniu 1949r. a więc wg mnie rozmowa o emeryturze kolejowej jest bezcelowa. Ale faktem jest, że pracownica ZUSu sugerowała mojemu znajomemu, że może się o nią ubiegać.
Proszę o wyjaśnienie tej kwestii z wiekiem (czy dobrze czytam ustawę) i ewentualnie podanie jakiegoś linku do fachowego opracowania odnośnie tych kwestii. Muszę coś w tej sprawie wyjaśnić znajomemu, a czasu jest mało (ma się zdeklarować w ciągu tygodnia).
Zajrzałam do ustawy emerytalnej i tam w art. 40 przeczytałam, że emerytura kolejowa przysługuje osobom urodzonym przed 1 stycznia 1949r. Mój znajomy urodził się w grudniu 1949r. a więc wg mnie rozmowa o emeryturze kolejowej jest bezcelowa. Ale faktem jest, że pracownica ZUSu sugerowała mojemu znajomemu, że może się o nią ubiegać.
Proszę o wyjaśnienie tej kwestii z wiekiem (czy dobrze czytam ustawę) i ewentualnie podanie jakiegoś linku do fachowego opracowania odnośnie tych kwestii. Muszę coś w tej sprawie wyjaśnić znajomemu, a czasu jest mało (ma się zdeklarować w ciągu tygodnia).