Emerytura od 67 - doliczanie

• Autor wątku Autor wątku kluczyk1234
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kluczyk1234

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Mam 57 lat, przed 1999 rokiem pracowałem ponad 15 lat w warunkach szkodliwych, dzięki temu powinienem iść na emeryturę w wieku 60 lat, ale od tego roku zaczęto doliczać 3 miesiące w każdym roku, tak aby doszło do 67.

Jeżeliby doliczać te 3 miesiące przez 3 lata to przeszedłbym na emeryturę w wieku 60 lat i 9 miesięcy.

Teraz pytanie: Czy będę musiał pracować 9 miesięcy dłużej czy nie ?

A czy również do 1999r masz 25 lat okresu uprawniającego do emerytury ( chyba nie )
jeśli nie to emerytury w wieku 60 lat nie otrzymasz

Czyli trzeba mieć 25 lat ogółem przed 1999 i w tym 15 lat w szkodliwych warunkach żeby przejść na starych zasadach w wieku 60 lat ?

Otrzymasz za to emeryturę pomostową w wieku 60 lat i 9 miesięcy . Musisz mieć 25 lat stażu do 2008r i minimum 15 lat w w szczególnych warunkach do 1999r. z wykazu prac Ustawy o EP z 19.12.2008r.
Jeżeli posiadasz owe minimum 15 lat pracy w szczególnych warunkach do 1999 r.z Rozp. RM z 7.2.1983r musisz dopracować minimum 1 dzień pracy w szczególnych z wykazu prac Ustawy o EP z dnia 19.12.2008r , Wówczas ZUS zsumuje Ci dwa okresy przed 1999r. i po 2008r

Ostatnia edycja:
ja mam trochę inne pytanie tylko nie bardzo wiem jak zadać nowy post. czy może ktoś się orientuje odnośnie doliczania stażu pracy? w czasie prowadzonej działalności gospodarczej prowadziłem dodatkowo gospodarstwo rolne. nie opłacałem składek KRUS gdyż opłacałem ZUS. gospodarstwo oczywiście było moją własnością. okresu kiedy prowadziłem działalność nie mogę oczywiście sobie wliczyć ale może na to konto mogę wliczyć sobie pracę we własnym gospodarstwie. proszę o poradę czy ma to sens

albo przynajmniej niech ktoś mi powie jak zadać mam pytanie bo coś mi nie idzie.

Powrót