Poruszyłaś bardzo ważny temat wyrównania praw do zaopatrzenia emerytalnego przy, wzgl. po rozwodzie. Wyjaśniam: niemieckie prawo małżeńskie i rozwodowe przewiduje tzw. "Versorgungsausleich", czyli wyrównanie nabytych w czasie małżeństwa praw do zaopatrzenia emerytalnego. Na czym to polega: Sąd podczas postępowania rozwodowego zwraca się do instytucji ubezpieczeń socjalnych i każe sobie wyliczyć, jaką emeryturę wypracowało sobie każde z małżonków w czasie małżeństwa. Po nadejściu tych informacji sąd stwierdza na ich podstawie, że mąż w czasie małżeństwa nabył prawa do emerytury w wys. np. 500,- Euro, a żona np. tylko 100,- Euro. To wyrównanie, o którym tu piszę, zwane po niemiecku "Versorgungsausgleich" polega na tym, że sąd w wyroku rozwodowym orzeka, że (cytuję przykładowo, jak sądy formułują to w wyrokach rozwodowych): "Z konta emerytalnego powoda nr 15617326 w Bundesanstalt für Versicherung (taki niem. ZUS) przenosi na konto rentowe pozwanej nr 1671819 w BfA prawo do miesięcznej emerytury w wys. 200,- Euro". Dlaczego 200,- Euro? Bo to jest wyrównanie praw emerytalnych, a to konkretnie znaczy: 500,- plus 100,- = 600,-, a 600,- dzielone przez 2 = 300,-, a mają mieć oboje po równo; czyli jemu sąd odjął 200,- i dodał je jej, żeby mieli po równo, czyli po 300,- Euro emerytury wypracowanej w czasie małżeństwa. Na tym to polega. A teraz wracam do Twojego pytania.
Twój rozwód orzeczony został 37 lat temu w Polsce, przez sąd polski, i (jak przypuszczam wg. polskiego prawa) i nikomu tam się nie śniło (i nadal nie śni), że jest gdzieś takie coś, co opisałem wyżej, czyli ten "Versorgungsausgleich". Ale taraz spowrotem do Twojego problemu: Jest pewna szansa na to, że Twoje roszczenie o wyrównanie praw rentowych nabytych w czasie małżeństwa, może być nadal realne. Istnieje bowiem przepis nr. 17 Ust. 3 EGBGB (EGBGB jest Ustawą wprowadzającą BGB, czyli kodeks cywilny). Niemiecki Sąd Najwyższy (BGH=Bundesgerichtshof) w orzeczeniu opublikowanym w BGH NJW 93,2047, a także FamRZ 93,176, powiedział, że "Versorgunsausgleich"-u można zażądać także przy okazji postępowania o uznanie zagranicznego wyroku rozwodowego.
Zbyt mało napisałaś szczegółów, tzn. gdzie małżonkowie mieli miejsce zamieszkania (w PL, czy w D?)? Jak długo trwało małżeństwo? Dlatego nie mogę tu jednoznacznie powiedzieć, czy w Twoim przypadku byłoby to możliwe.
Musisz koniecznie skontaktować się z kimś, kto ma pojęcie o tym, co tu napisałem, używając koniecznych uproszczeń. Jeżeli nie wysłałaś jeszcze tego pisma w sprawie uznania tego wyroku rozwodowego, to je wyślij, ale napisz w nim, na litość Boską!, następujące zdanie: "Ich beantrage Durchführung des Versorgungsausgleichs." (Wnoszę o przeprowadzenie wyrównania zaoptarzenia emerytalnego); tak na wszelki wypadek, żeby sąd wstrzymał uznanie i zajął się także sprawą "Versorgungsausgleich".
I na koniec moja ogólna uwaga, która pochodzi z najgłębszego miejsca w moim sercu i mojej prawniczej duszy: To, że do dnia dzisiejszego polskie prawo rodzinne nie przewiduje wyrówania praw do zaopatrzenia emerytalnego nabytych w czasie małżeństwa, uważam za największy skandal polskiego ustawodawstwa i polskiej doktryny i myśli prawniczej!