Emerytura po zmarłym

• Autor wątku Autor wątku buziak35
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

buziak35

Użytkownik
Odpowiedzi
75
Witam czy ktoś się orientuje jak to jest z emerytura po zmarłym rodzicu? Moja mama zmarła 21 stycznia a 24 stycznia przyszła cała emerytura która zaraz przelałam na moje konto z powodu wydatku na pogrzeb,bo niestety te 4 tys z ZUS nie wystarczyło.Czy tak może być czy będę musiała zwrócić ta emeryturę ?

czy była Pani współwłascicielem konta, ze po smierci mamy dokonała Pani przelewu?

Emerytura przyszła na rachunek bankowy Twojej Mamy?

Wanda67 napisał:
Emerytura przyszła na rachunek bankowy Twojej Mamy?

Tak na konto mojej mamy,i przerwałam je co miesiąc dlatego że robiłam opłaty,raty kredytów do których i tak dopkacalam bo mama zadłużona po uszy

ada3233 napisał:
czy była Pani współwłascicielem konta, ze po smierci mamy dokonała Pani przelewu?

Nie byłam współwłaścicielem ale robiłam tak co miesiąc za pozwoleniem mamy ponieważ robiłam mamie wszystkie opłaty,spłaty rat kredytu do których i tak doplacalam

Nie jestem prawnikiem ale chyba najlepiej byłoby sprawę oficjalnie wyjaśnić w ZUS.
Formalnie emerytura już się nie należała i ZUS teoretycznie może wystąpić o zwrot.
Natomiast za ten miesiąc należy się tzw niezrealizowane świadczenie wypłacane na wniosek uprawnionych.
Czy w takiej sytuacji ZUS najpierw upomina się do banku o zwrot a potem czeka na twój wniosek ENS tego nie wiadomo.
Ale lepiej byłoby uniknąć drążenia tematu dlaczego nielegalnie wypłaciłaś pieniądze.
Bank sam z siebie nie będzie tego drążył, ale jeśli ZUS się do niego zwróci o zwrot to będziesz miała nieprzyjemności.

mokul napisał:
Nie jestem prawnikiem ale chyba najlepiej byłoby sprawę oficjalnie wyjaśnić w ZUS.No
Formalnie emerytura już się nie należała i ZUS teoretycznie może wystąpić o zwrot.
Natomiast za ten miesiąc należy się tzw niezrealizowane świadczenie wypłacane na wniosek uprawnionych.
Czy w takiej sytuacji ZUS najpierw upomina się do banku o zwrot a potem czeka na twój wniosek ENS tego nie wiadomo.
Ale lepiej byłoby uniknąć drążenia tematu dlaczego nielegalnie wypłaciłaś pieniądze.
Bank sam z siebie nie będzie tego drążył, ale jeśli ZUS się do niego zwróci o zwrot to będziesz miała nieprzyjemności.
Dziękuję za poradę i tak właśnie zrobię,będę spokojnie spać,dziękuję serdecznie, pozdrawiam 😊

Powrót