Emerytura pomostowa.

• Autor wątku Autor wątku gina501
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gina501

Użytkownik
Odpowiedzi
218
Drodzy forumowicze.Mam pytanie,a wlasciwie moja siostra ma problem.Jest urodzona 15.05.1955 roku. Ma przepracowane 25 lat pracy. Rente chorobowa jej odrzucono,pomimo chorob,uznano ze jest jeszcze " za zdrowa " na rente.O tym cos wiem i ja sama. Ale chodzi mi o cos innego.Slyszalam o tzw emeryturze pomostowej.Juz wydrukowalam sobie co nieco o tego rodzaju emeryturze.Mowilam siostrze by zlozyla o te emeryture pomostowa dokumenty.Jak wspomnialam ,ma ona przepracowane w Polsce 25 lat ,ale od roku 2001 nie pracuje juz zawodowo,czyli 13 lat. Mlodzi nie maja pracy a co tu mowic o takich w jaki my jestesmy wieku.Czy ta przerwa tych 13 lat dyskwalifikuje siostre do otrzymania tej emerytury pomostowej? Co moglibyscie mi powiedziec na ten temat ? Bylabym bardzo wdzieczna za kazda podpowiedz.

I jeszcze jedno.Zapomnialabym.Ja mam zlozone w Polsce papiery o rente chorobowa,ale przypuszczam ze tez uslysze ,ze " jestem za zdrowa " by otrzymac rente ( jestem po operacji kregow szyjnych-implant w szyi,po 3-operacjach tarczycy,usuniecie raka,no i PCHOP-2-go stopnia).Tu w niemczech mam przepracowane w ostatnich latach nalezne 5 lat,czy w przypadku jesli nie otrzymam renty,mam jakies mozliwosci przejscia na te tzw emeryture pomostowa ? Dziekuje.

Emerytura pomostowa przysługuje osobom, które wykonywały prace w szczególnych warunkach lub o szczególnym charakterze.
piszesz w dziale prawa niemieckiego i pytasz o się o polską emeryturę?

Ostatnia edycja:
Tak,poniewaz i tutaj sa przeciez ,a przynajmniej moga byc,osoby mogace mi pomoc.Ja mieszkam w Niemczech.Moja siostra w Polsce.

Powrót