Emerytura, praca na etacie a firma - PROBLEMY z ZUS - pomocy

• Autor wątku Autor wątku kubal
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kubal

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam! mam taką sprawę ....
Pracując zawodowo otworzyłem dodatkowo w1996r firmę na siebie. ZUS zwolnił mnie z płatności na składkę emerytalna , rentową – Zobowiązany jestem do dnia dzisiejszego płacić tylko ubezpieczenie zdrowotne.
W roku 2002 przeszedłem na emeryturę i prowadziłem nadal moją firmę jako działalność pozarolniczą opłacając zgodnie z pismem ZUS tylko składkę zdrowotną.
W roku 2007 zatrudniłem się w firmie , która co miesięcznie odprowadzała do ZUS wszystkie należne składki. Co roku składałem oświadczenie do ZUS o moich wszystkich dochodach.
Oświadczenie o zarobku z zakładu pracy za rok 2009 wyniosło kwotę 27.272,77zł i zgodnie z pismem ZUS przekroczyłem kwotę o 1092,42zł , która to zaraz wpłaciłem na konto ZUS.
Jednocześnie w wyznaczonym terminie złożyłem pisemne oświadczenie, że prowadziłem pozarolniczą działalność – i opłacałem tylko składkę zdrowotną .
Po 2 miesiącach dostałem pismo z ZUS, że moje dochody za rok 2009 wyniosły 50262,37 zł i muszę wpłacić kwotę 1621,17 zł na konto ZUS + zawieszenie mojej emerytury na kwotę
5551,38zł. Pracownicy ZUS jak się pytałem o wytłumaczenie to każdy twierdził cos innego . ???
Nadmieniam że moja firma w roku 2009 wykazała stratę. A dopiero w tym roku ZUS zmienia stanowisko ?? Jakie w końcu obowiązują mnie zasady .... ?

witam ponownie ...
dzwoniłem dziś do ZUSu i powiedziano mi że, do moich przychodów policzyli kwotę od której się liczy wymiar składki na ubez. zdrowotne - rocznie ... czyli Podstawa wymiaru składki na ubezpieczenie zdrowotne wg. wskaźnika 75% przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia to około 2600 zł x12 mieś. ! czyli ponad 30 000 zł .

Wydaję mi się to nie logiczne i niesprawiedliwe bo to w moim wypadku dodawana jest WIRTUALNA kwota. ?? za 2009 firma przyniosła stratę ... sad.gif !

Proszę o pomoc, poradę .... co o tym myślicie ??

kubal napisał:
Wydaję mi się to nie logiczne i niesprawiedliwe bo to w moim wypadku dodawana jest WIRTUALNA kwota. ?? za 2009 firma przyniosła stratę

taka sama wirtualna kwota dodawana jest każdemu emerytowi w analogicznej sytuacji

gdyby działalność przynosiła kokosy, to też dodano by tylko tę wirtualną kwotę

Tylko,że to co jest dodawane to powinna być minimalna dla przedsiębiorcy podstawa wymiaru składek na ub. emerytalno-rentowe, a nie zdrowotne.

Dochodem emeryta i rencisty z działalności gospodarczej jest roczna suma kwot stanowiących podstawę ubezpieczenia społecznego w danym roku. (a nie zdrowotnego). Emeryt po osiągnięciu ustawowego wieku emerytalnego (65/60) nie ma ograniczeń zarobku.
Według ZUS emeryt i rencista jest zobowiązany do powiadomienia organu rentowego o kwocie przychodu z tytułu pracy lub działalności podlegającej obowiązkowi ubezpieczenia społecznego, w wysokości stanowiącej podstawę wymiaru składki na ubezpieczenia emerytalne i rentowe.
Graniczne kwoty przychodu za cały 2009 r. wynoszą odpowiednio:

• 25 999,80 zł – suma kwot przychodu odpowiadających 70 proc. przeciętnych miesięcznych wynagrodzeń w poszczególnych miesiącach 2009 r.,
  • 48 285,20 zł – suma kwot przychodu odpowiadających 130 proc. przeciętnych miesięcznych wynagrodzeń w poszczególnych miesiącach 2009 r.
Dochód emeryta z działalności gospodarczej za 2009 rok wynosi 12 x 1915,8 = 22.989,60 zł. Taką kwotę należy wykazać jako dochód z działalności gospodarczej za rok 2009.

W opisywanym przypadku ZUS obliczył prawidłowo.
Wynagrodzenie 27.272,77 zł plus dochód z działalności 22.989,60 zł daje kwotę 50.262,37 zł. Kwota ta przewyższyła o 1977,17 zł graniczną kwotę przychodu 130%.

Nie podaje Pan swego wieku, czy przekroczył Pan wiek 65 lat.

Ostatnia edycja:
dziękuję za zainteresowanie .... i wypowiedzi ..
mam 52 lata ...

Chyba najprościej zamknąć firmę ... :( ?

Powrót