emerytura-świadkowie

• Autor wątku Autor wątku mariet1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mariet1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Do przejścia na wcześniejszą emeryturę nauczycielską (na starych zasadach) brakuje mi 4 miesiące.Dowiedziałam się, że można doliczyć do okresu nieskładkowego pracę na koloniach i zimowiskach.Niestety firm, w których pracowałam już nie ma ( pisałam do archiwum ). Pozostają świadkowie - ale jak się do tego zabrać? - Gdzie świadkowie mają złożyć potwierdzenie - w moim miejscu zamieszkania - w Urzędzie Gminy, czy w moim ZUS-e, czy mogą u siebie ( są z różnych rejonów Polski). Może ktoś miał podobną sprawę?.

Nie wiem nic na temat pracy na koloniach zalicznej jako okres nieskładkowy.........
Aczkolwiek, jeśli nie ma już firm,w których Pani była zatrudniona i Pani nie posiada żadnych dokumentów, ważne jest jaką Pani otrzymała odpowiedź z archiwum.
Natomiast odnośnie zapytania o zeznania świadków, mogą być spisane osobno, ważne jest tylko urzędowe potwierdzenie, iż faktycznie podpis na zeznaniu złożył dany świadek.

Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Odpowiedziano mi, że nie ma dokumentów na moje nazwisko i napisano mi, że zgodnie z przepisami obowiązującymi do 1991 r. na podstawie rozporządzenia z dni.....itd dokumentacja płacowa stanowiąca dokumentację podstawową do naliczania emerytury mogła zostać wybrakowana (zniszczona) po dwunastu latach od chwili jej wytworzenia.

Powrót