emerytura tzw. czerwcowa -wyrok T.K.

• Autor wątku Autor wątku grzybiarz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

grzybiarz

Użytkownik
Odpowiedzi
152
Witam serdecznie;
Dowiedziałem się dziś że Trybunał Konstytucyjny w dn. 15 .11.2023r wydał wyrok w tzw. emerytur czerwcowych- stanowi zaniżenie wyskości emerytury do standar. przysługujących świadczeń. Tak się składa że w czerwcu 2012r przeszedłem na świadczenie emerytalnie.
Mam pytanie:
-czy mogę wystąpić o powtórne przeliczenie mojego świadczenia.
- czy w tym wypadku muszę się zgłosić do Z.u.s. ,z prośbą o powtórne przeliczenie
-czy tego dokona sam Z.u.s. z urzędu. na podstawie wyroku T.K.
Proszę o informacje.

C.d. Dziś udałem się do miejscowego Z.u.s. z zapytaniem ,w tej sprawie tj. emerytury czerwcowej z wyroku TK. Dostałem inf. że mogę złożyć taki wniosek ,tylko że będzie negatywnie rozpatrzony ,gdyż nie ma decyzji wykonawczej. Mogę iść z tym nawet do sądu pracy. Co ciekawe spotkałem w Zus osobę która takie pismo złożyła w styczniu 2024r ,o powtórne przeliczenie emerytury od 2010r .Miała przy sobie pismo z Z.u.s. w którym czytamy;

1/Wyrok TK z dn. 15.11.2023 został ogłoszony w Dz. Ustaw.16.11.2023r i wszedł w życie
2/Zgodnie z art.145 kpa mogła Pani wnieść skargę do organu rentowego o wznowieniu postępowania w terminie 1m-ca tj do 16 grudnia 2023r
3/ Dlatego ,że Pani skarga zaistniała w m-c styczniu 2024 r tj po ustalonym terminie o przywrócenie terminu o wznowienie postępowania jest odmowa wznowienia postepowania.
4/Od decyzji może Pani wnieść odwołanie do sądu
Ta osoba powiedziała mi że na początku grudnia 2023r była w Zus z zapytaniem o tą emeryturę tzw czerwcową - poinformowali ją że na razie nie ma żadnych wytycznych - niech przyjdzie na początku stycznia 2024r i tak zrobiła ,złożyła wniosek i teraz dostała to pismo ,że nie zachowała terminu co teraz co może zrobić to iść z tym do sądu pracy
Stwierdziła że szkoda mi składać ten wniosek gdyż prawdopodobnie dostane taka samą negatywną odp. To czegoś tu nie rozumię złożyła wniosek o tzw . emeryturę czerwcową ,a dostała odmowę za niedotrzymanie terminu 1m-c
I co o tym wszystkim myśleć - może ktoś już zmierzył się z tą sprawą osobiście ,lub zawodowo i może coś doradzić. A tak na marginesie:
Państwo polskie popełniło błąd przy naliczeniu emerytury mojej czerwcowej i i wielu ml. ludzi od 2009r co ogłosił TK .w dn.15.11.2023r -i co dalej/ zegar biologiczny tyka / gdzie z tym się udać-wychodzi na to, że Zus agenda państwa umywa ręce-może się mylę
Pozdrawiam.

Niestety, nie dochowałeś terminu.
W sytuacji gdy przesłanką do wznowienia postępowania jest orzeczenie Trybunału Konstytucyjnego o niezgodności przepisów z Konstytucją, termin na złożenie skargi o wznowienie postępowania wynosi 1 miesiąc (kalendarzowy). Patrz art 145a, par. 1-2 KPA:
1. Można żądać wznowienia postępowania również w przypadku, gdy Trybunał Konstytucyjny orzekł o niezgodności aktu normatywnego z Konstytucją, umową międzynarodową lub z ustawą, na podstawie którego została wydana decyzja.
2. W sytuacji określonej w § 1 skargę o wznowienie wnosi się w terminie jednego miesiąca od dnia wejścia w życie orzeczenia Trybunału Konstytucyjnego.

W omawianym przypadku termin ten upłynął z końcem grudnia 2023.

Ostatnia edycja:
Dzięki serdeczne ,,Swamp,, za informacje.
Tylko mam dylemat -tak na chłopski rozum -co dalej z tym zrobić.
1/ mogę wypełnić formularz w ZUSie ,który i tak zostanie odwalony/ zachowanie terminu/ ,wydaje mi się że tylko nie jest to z mojej winny. ZUS nie powiadomił mnie ,że jest wyrok TK o błędnym naliczeniu mojej emerytury /przecież chyba to ZUS mi ją naliczył, także osobie którą dziś spotkałem w ZUSie ,która była w m-c grudniu, kazano zgłosić w m-c styczeń2024r , i tak zrobiła wypełniła dokumenty w ZUSie ,a po m-c dostała informacje że nie zachowała terminu 1m-c i skarga została odrzucona.
To co ja mogę teraz zrobić, iść z tym
np; po otrzymaniu negatywnej opinii z Inspektoratu odwołać się do Oddziału ,gdzie prawdopodobnie będzie odwał ,wtedy chyba do sądu- tylko jest problem że jestem osobą schorowaną ,z niską emeryturą za długie lata pracy ,po prostu nie stać mnie finansowo na batalie sądowe ,a zdrowie na wyjazdy i uczestniczenie w rozprawach. Po drugie skąd osoba w podeszłym wieku ,nie mająca wykształcenia i znajomości prawa /emeryt/ ma wiedzieć że coś zostało poprawione w prawie z winny organów państwa/błąd wyliczenia emerytury/,a obywatel czyli ja mam tego pilnować, tylko że ZUS nie powiadomił/czy ma taki obowiązek ,czy nie- mnie, że jest wyrok TK który wszedł w życie 16.11.2023r ,na którego miałem 1m-c na podjęcie decyzji i nie zdążyłem.
Pozdrawiam.

Cd. emerytury czerwcowej; mam pytanie
W Inspektoracie Zus poinformowali mnie, że z tą sprawą mogę się udać do sądu okręgowego- sądu pracy i będę miał m-c na złożenie pozwu w sprawie powtórnego przeliczenia wysokości emerytury tzw. czerwcowej powołując się na wyrok TK z 15.11.2023r./nie złożenie pozwu w wyznaczonym terminie zamyka sprawę. ,, jeżeli tak-to powinienem,,
- iść do kancelarii prawnej/wziąć pełnomocnika/
- napisać samemu/tylko jak/ i wysłać listownie do sądu
-czy jest sens iść z tym do sądu, skoro Sejm i Rząd nic nie robi z wyrokiem TK
-czy na podstawie tego sąd odrzuci mój pozew kierując się brakiem decyzji Sejmu/Rządu.
Pozdrawiam.

Powrót