Emerytura w polsce czy w uk?

• Autor wątku Autor wątku Pawlak093
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pawlak093

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Cześć.

Pracuję w Anglii legalnie od ponad roku lecz w Polsce nigdzie nie zgłaszałem, że podejmuję pracę za granicą.
Jak będzie z moją emeryturą w Polsce?
Miałem zgłosić przed podjęciem pracy w uk czy mogę po zakończeniu pracy przedstawiać jakieś dokumenty że pracowałem tyle i tyle?
Jak to jest? Co muszę wiedzieć?

Jesli nie byles zarejestrowany jako bezrobotny w Polsce nie brales zasiłków etc. to rządu czy jego administracji to nie obchodzi. Chyba ze jesteś emerytem juz to wtedy zus moze ci wstrzymać emeryture bo zawsze szukaja zeby nie płacić.
Co do emerytury w UK to musisz miec 10 lat opłacania składek minimum zeby sie kwalifikowac, natomiast lata przepracowane w UK na pewno beda sie liczyc dla zus i będziesz mogl wystąpić w Polsce aby ci przeliczono. Można sobie zamówić raport składek NI z HMRC zawsze to potwierdzenie ze sie opłacało składki. Gdyby ci brakowało do pełnego roku tp mozesz dopłacić ale to musisz miec ten raport bo tam będzie ile trzeba i jest tez określony czas do kiedy mozna (chyba trzy lata)

Dzięki za odpowiedz.

Miałem status osoby bezrobotnej i chyba jakiś zasiłek dostałem, co teraz?

Kwestia jak dlugo brales i jak to sie ma do wyjazdu. Sprawdź w urzędzie pracy co i jak. Byc moze trzeba bedzie zwrócić jakis zasilek ale to chyba nie sa sumy ktore moga spowodować bankructwo.

Powrót