emerytura z niemiec

• Autor wątku Autor wątku ilona181
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

ilona181

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
witam mój tata jest ubezpieczony w KRUS-ie i pracował w Niemczech odprowadzając składki na ubezpieczenie.
Czy wie ktoś może gdzie załatwia się emeryturę z Niemiec w przypadku rolnika w Polsce?
ewentualnie gdzie to można załatwić w Niemczech i jakie wnioski, formularze złożyć.
z góry dziękuję za informacje

rolnik w polsce czy nie rolnik, to nie gra roli, wazne jest, ile czasu pracowal w Niemczech, przez minimum 5 lat?

jesli nie pracowal w kopalni albo na kolei, to musi napisac do niemieckiego "ZUSu", ktory sie nazywa
Deutsche Rentenversicherung

za sprawy zwiazane z osobami mieszkajacymi w Polsce jest odpowiedzialny nastepujacy wydzial:

Deutsche Rentenversicherung Berlin-Brandenburg
Sitz Frankfurt (Oder)
15228 Frankfurt (Oder)

2 grudnia oni maja nawet we Frankfurcie nad Odra specjalny dzien porad

Deutsche Rentenversicherung Berlin-Brandenburg - Internationale Beratungstage - Haben Sie Fragen zum grenzübergreifenden Rentenrecht?

tu masz nawet informacje po polsku

Deutsche Rentenversicherung - Strona główna

tak ja byłam na stronie tylko nie mogę znaleźć inf jakie druki wypełnić co trzeba przedstawić z nimi i gdzie znaleźć te formularze

napisz do nich, to ci odpowiedza, bedziesz potrzebowala najlepiej niemiecki numer ubezpieczeniowy - jak go nie masz, to data urodzenia taty i najlepiej okres pracy i miejsce pracy w Niemczech, nazwa pracobiorcy, zeby oni mogli znalezc latwiej jego konto ubezpieczeniowe

mam nr ubezpieczenia, a czy można do nich napisać wiadomość po polsku czy tylko po niemiecku przyjmują?

mozesz napisac po polsku, ale musisz sie wtedy liczyc, ze to dluzej potrwa, az ci odpowiedza, bo trzeba bedzie najpierw przetlumaczyc na niemiecki, oni mieli wlasnego etatowego tlumacza j. polskiego, ale tylko jednego, ktory musial tlumaczyc wszystkie sprawy, wiec to sila rzeczy troche trwa

Przede wszystkim pisz wyraznie wszystkie dane, najlepiej na komputrze i wydrukowac, zeby nie bylo problemem z doczytywaniem sie pisma recznego.

w takim razie postaram się sformułować tekst tak żeby mnie zrozumieli:)
a jeśliby się zdecydowało jednak składać w Polsce wniosek to do Krus czy Zus w Opolu które się zajmuje takimi emeryturami i jakie formularze wypełnić krus sr20 czy zus rp1e?

nie wiem, zapytaj sie w Opolu, oni powinni ci powiedziec, bo to jest instytucja kontaktowa dla niemieckiego ubezpieczenia

ciężko się tam niestety dodzwonić ale będę próbowała
dziękuję bardzo za wskazówki

Witam,
Wniosek o świadczenie niemieckie można złożyć w KRUSie, w którym wnioskodawca jest ubezpieczony. W kwestionariuszu dot. okresów ubezpieczenia lub na formularzu E 207PL, należy wskazać wszystkie okresy ubezpieczenia w Polsce i w Niemczech.
Następnie ww. KRUS przekazuje wniosek do KRUS w Ostrowie Wlkp., który jest właściwy do załatwiania spraw rolników posiadających okresy ubezpieczenia w Niemczech, a nie ZUS w Opolu.

chodzi tutaj o wniosek SR 20 i dołączyć E 207? czyli tak składa się do oddziału terenowego krus a potem to idzie do regionalnego? a na końcu do ostrowa?
a co w sytuacji gdy ktoś ma zarówno ubezpieczenie w pewnym okresie w ZUS i w pewnym w Krus w Polsce to wówczas do której instytucji musi złożyć wniosek czy może 2 wnioski?

W przypadku ubiegania się o świadczenie emerytalno-rentowe z Niemiec, wniosek można złożyć w Polsce albo w KRUS/ZUS według miejsca zamieszkania albo od razu do KRUS w Ostrowie lub ZUS w Opolu.
Wniosek składa się w jednej instytucji, wskazując wszystkie okresy ubezpieczenia w Polsce i w Niemczech, a następnie instytucja polska przekazuje wniosek do instytucji niemieckiej.

Powrót