emerytura z niemiec?

• Autor wątku Autor wątku reting1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

reting1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam.W latach 1989 do 1991 przepracowałem w Niemczech 33 pełne miesiące (legalnie jako obywatel niemiecki) opłacając wszystkie składki wraz z obowiązkową składką składką na emeryturę.Po trzech latach wróciłem do Polski i pracowałem nadal do uzyskania emerytury górniczej.Czy należy mi się coś z Niemiec za te 33 miesiące?z tego co jest mi wiadomo to mam "COŚ" dostać po ukończeniu 65-roku życia. Czytałem kilka wpisów na forach że emerytura z Niemiec należy mi się ale po przepracowaniu 5-lat w Niemczech .Bardzo proszę o informacje ,jak to w końcu jest. TED ZA INFORMACJE BARDZO DZIĘKUJE.

Przepraszam ale to znowu ja.Dosłownie przed chwilą znalazłem odpowiedz na moje pytanie: jak mówi Pani kierownik resortu przyznawania świadczeń w wydziale umów międzynarodowych ZUS Opole :trzeba mieć minimum 12 miesięcy udokumentowanego ubezpieczenia emerytalnego za granicą ,i wtedy można się starać o jakiekolwiek pieniądze z zagranicy (no i trzeba ukończyć 65 lat życia ).Wybaczcie ale nie potrafię wkleić ten artykuł, jest on na stronie: Tam praca, gdzie emerytura? (Wokolkariery.pl, praca, staż, praktyki, oferty pracy) Więc nie jest prawdą że dopiero po przepracowaniu 5-lat za granica, można się starać o emeryturę. TED

Powrót