emerytura

• Autor wątku Autor wątku andrzej51
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

andrzej51

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
mam 40 lat pracy i brakuje mi 7 lat do emerytury. Jesli teraz przerwe prace (na te 7 lat ) czy dostanę emeryturę?? tzn ile lat przed osiągnięciem wieku emerytalnego trzeba pracować??

Nie trzeba pracować przed emeryturą. Osiąga Pan wiek emerytalny i do ZUSu.

Serdecznie dziękuję za odpowiedź pozdrawiam Andrzej

Witam, mam nastepujace pytanie: mam aktualnie 58 lat i 44 lata pracy, w 1985r. nabyłem prawa emerytalne po 20 latach słuzby wojskowej. Będąc już emerytem wojskowym nadal pracuję na pełnym etacie opłacajac wszystkie składki (trwa to już 24 lata) dowiedziałem się, że po osiągnięciu wieku emerytalnego 65 lat będę mógł wystapić do ZUS o zamianę emerytury wojskowej na cywilną która bedzie wyższa o emerytury wojskowej z 1985 roku. Czy informacja ta jest prawdziwa ?
Czy moge równiez ubiegac się o wcześniejszą emeryturę w związku z pracą w warunkach o szczególnym charakterze tj. 20 lat w służbie wojskowej oraz 20 lat w słuzbie celnej?

Przecież jest już Pan na wcześniejszej emeryturze z tytułu tzw. pracy w szczególnych warunkach. Poza tym za okres pracy w służbach mundurowych ZUS nie otrzymał z tego tytułu ani grosza składki, więc z jakiego tytułu miałaby być wypłacona kolejna emerytura.
Jeżeli skończy Pan 65 lat to z tyt. opłacania składek na ubezpieczenie społeczne będzie mógł Pan wystąpić o ustalenie normalnej emerytury.

Powrót