Emigracja z kraju arabskiego do EU

• Autor wątku Autor wątku radmen
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

radmen

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

Rozmawiałem dzisiaj z pewnym znajomym, którego właściwie poznałem przez Skype'a. Facet żył w Iraku, wyemigrował do Syrii jednak chce się dostać do jakiegoś kraju EU.

Z tego co mi wytłumaczył to jest mu potrzebne (wg prawa arabskiego) zaproszenie z jednego z krajów EU aby otrzymać wizę i móc wyjechać.

Właściwie to pomyślałem sobie co szkodzi wysłać mu takie zaproszenie?

Problem w tym, że właściwie nie wiem czy facet nie próbuje zrobić mnie w konia, oraz czy faktycznie muszą być takie procedury.

Generalnie obawiam się też, czy przez to nie musiałbym ponosić jakiś konsekwencji prawnych.

Czy ktoś mógłby mi przybliżyć coś więcej na ten temat? Byłbym naprawdę wdzięczny.

pozdrawiam

Zaproszenie jest przydatne, ale wiaze sie z tym jakas odpowiedzialnosc za osobe, ktora zapraszasz, bo na formularzu zaproszenia jest taki fragmencik: ,,Zobowiazuje sie do pokrycia kosztow zwiazanych z pobytem i wyjazdem zapraszanego/-ych cudzoziemca/-ow, w tym kosztow ewentualnego leczenia oraz wydalenia z terytorium Rzeczypospolitej Polskiej". Wiec lepiej chyba wiedziec, kogo sie zaprasza... Choc z pewnoscia, jesli to twoj znajomy, byloby mu latwiej uzyskac wize. Pozdrawiam

Dzięki :)
Pewnie nie zaproszę tego jegomościa z racji tego, że nie jestem w stanie (jako student) zapewnić mu utrzymania..

Powrót