Energa reklamacja rozliczenia

• Autor wątku Autor wątku radek19867
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

radek19867

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Ostatnia faktura jaką otrzymałem była wystawiona w za okres 25.02.2016 - 30.04.2016 na fakturze widniały wskazania od 9 783 Kw do 9 938,88 Kw. Na moim liczniku nie ma takiej sumy kilowatów wskazania licznika pokazują 4674 kw w pozycji 1.8.0.0 ta sama wartość jest pod pozycją 1.8.1.0 czyli 4674 Kw. Sprawę tę zgłaszałem wielokrotnie z pomocą portalu ENERGA24 dotychczas bez odzewu z e strony firmy. Do tej pory nie zostało wyjaśnione moje zgłoszenie, nie otrzymałam faktury czy też korekty. Co zrobić wezwalem te dziadowską firmę do wyjaśnień wciągu 14dni jak narazie bez odzewu. Jaki ten temat rozwiązać to jest blisko 5000 kw za dużo wygląda na to że cały czas przez kilka lat nadpłacałem i inkaset wogole nie zagladal. prosze o pomoc

u mnie to samo
mało tego sprawa jest w sadzie
a chodzi o ustalenie prawidłowej wysokości faktury według nich jest 5cio krotne wyższa
rozłożenie zapłaty na dogodne 12 rat anulowanie wezwań do zapłaty i kar nałożonych i doręczania faktur w formie papierowej.

sad zobowiązał do wysłania ugody a co na to Energa ?

Energa nie czyta w ogóle korespondencji napisali w odpowiedzi ze nie rozpatrzą zasłaniając się ustawa o ochronie danych osobowych. - maja w d...ie klienta i co najdziwniejsze też i sąd.

na razie staruszkę sad zwolnił z kosztów sądowych w całości oraz przydzielił radce prawnego. czas pokarze jak kumatego. mam nadzieje ze sprawa wpadnie do mojego grona przyjaciół

Staruszka nie jest jedyna osoba w moim mieście któremu mimo ze upłynął rok nie przysyła się faktur. Nawet dowiedziałam się ze w moim mieście faktur nie otrzymuje Sanepid :D

Udało się

dopiero gdy 5-ty specjalista - prawnik od Energa S.A. odczytał w czym rzecz okazało się że 86 letniej staruszce przysyłano rozliczenie od innego klienta aniżeli w systemie komputerowym przypisano.
ustalono nawet nieznacznie mniejsze zadłużenie niż podaje obecnie liczydło - to zrozumiałe

przysłano kobiecie duplikaty faktur i rozłożono zaległość na 3 raty

najważniejsze ze rzeczywiste zadłużenie to 20% tego co żądała Energa w fakturach

Niestety potrzeba było aż angażować sąd i dopiero gdy doręczono Energa zawezwanie do ugody to ta firma zmiękła.

rozumiem ze maja bałagan ale że aż taki?:mad:

Jeśli nie możemy doprosić się faktury:
1. należy napisać do Energi czy innej firmy tego typu pismo z żądaniem wystawienia FV, za potwierdzeniem odbioru.
2. Kopię tego pisma wraz z kopią potwierdzenia odbioru należy wysłać do Urzędu skarbowego z prośbą o wyjaśnienie.

Jak im wszyscy zaczną wysyłać, Urząd Kontroli Skarbowej powinien rozwiązać sprawę, bo "w Kodeksie karnym skarbowym w art. 62. § 1: Kto wbrew obowiązkowi nie wystawia faktury lub rachunku za wykonanie świadczenia, wystawia je w sposób wadliwy albo odmawia ich wydania, podlega karze grzywny do 180 stawek "

Jeśli nasza reklamacja nie zostala ropatrzona w terminie, mamy prawo do bonifikaty 1/240...***

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Powrót