EOS KSI i wezwanie do zapłaty za jazdę bez biletu po 9 latach

• Autor wątku Autor wątku malik11
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

malik11

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witajcie,

Dostałem właśnie wezwanie do zapłaty od firmy EOS KSI POLSKA. Wezwanie opiewa na kwotę 215 zł i jest skutkiem niezapłaconego 100 złotowego mandatu dla MPK Częstochowa. Data z pisma wystawienia mandatu to 26.02.2003.

Pogodziłbym się z tym oczywiście co do zasadności wlepienia mandatu gdyby nie fakt, że dostałem ten mandat bo nie maiłem przy sobie legitymacji (bilet oczywiście skasowalem), legitymację doniosłem do MPK i pani z okienka powiedziała, że mandat zostaje anulowany. Wtedy sprawę uznałem za zamkniętą. Zadnych innych pism od kogokolwiek nie dostawałem, aż do teraz.

W MPK powiedziano mi, że oni sprzedali te długi do EOS, nie mają z tym już nic wspólnego, a że któraś z pracownic nie dopełniła wtedy swoich obowiązków to jedynie może mi współczuć :x

Czy ja muszę zapłacić im tę należność szczególnie w kontekście przedawnienia . Czy mają prawo mnie nękać, wpisywać na listy dłużników skoro nie czuję się winny za ewidentny błąd.

Czyli mam rozumieć, że wezwanie mogę zignorować a oni nie mogą też wpisać mnie na jakiekolwiek listy dłużników/?

Mogą wpisać. Jeśli dług jest przedawniony, napisz do nich pismo, że wierzytelność się przedawniła. Jeśli odpowiedzą, że "ich to nie interesuje", a nie maja tytułu wykonawczego, możesz złożyć do sądu wniosek o stwierdzenie nieistnienia wierzytelności.

Powrót