EOS KSI Polska - kretyd który spłaciłem

• Autor wątku Autor wątku ziolwd
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

ziolwd

Użytkownik
Odpowiedzi
101
Witam,
przyszło do mnie pismo z firmy EOS KSI Polska - mianowicie wezwanie do zapłaty. Napisali, ze z uwagi, że został ustalony mój aktualny adres zameldowania (który nie zmienił się od około 30 lat, bo nigdzie indziej nie byłem zameldowany), działają w pełnomocnictwie wierzyciela firmy VPF I NIESTANDARYZOWANY SEKURYTYZACYJNY FUNDUSZ INWESTYCYJNY ZAMKNIĘTY - wzywają do natychmiastowej zapłaty długu z 2000 roku który został odsprzedany przez ING Bank Śląski na podstawie umowy cesji z dnia 09.07.2009r wyżej wymienionej firmie VPF. Owszem miałem kredyt w ING lecz spłaciłem go całkowicie była to mała kwota 5.000 zł. Dokumentów na dzień dzisiejszy nie posiadam żadnych ponieważ tyle lat już minęło od spłaty, że nawet nie wiem gdzie ich szukać - chociaż już wszystko przekopałem w domu i nic. Co teraz ? W ING nic nie wiedzą, w firmie VPF też nie udzielają żadnej informacji. O co chodzi ? Pismo przyszło normalnym listem zwykłym. Czy to aby nie jest żadna firma która chce ode mnie wyłudzić pieniądze ? Tym bardziej, że sprawdzałem siebie w BIK w 2012 r. widniało w Biku tylko informacja, że mam 1 kredyt w BZWBK i nic więcej. Proszę o pomoc co w tej sytuacji zrobić z tą firmą winykacyjną EOS

ziolwd napisał:
Czy to aby nie jest żadna firma która chce ode mnie wyłudzić pieniądze ?
Oczywiście że chce
ziolwd napisał:
Proszę o pomoc co w tej sytuacji zrobić z tą firmą winykacyjną EOS
Mówiąc kolokwialnie: olać. Ale pilnować poczty z sądu.

Ok - dziękuję bardzo.
Otrzymuje kolejne pisma od tej firmy - teraz napisali, że jeśli nie spłacę zadłużenia to cytuję: Zgodnie z ustawą o usługach detyktywistycznych podjęte zostaną czynności polegające na : ustaleniu przez detektywa
- poszukiwania nieruchomości należących do mnie
- ustaleniu aktualnego miejsca zamieszkania
- ustalenia stanu faktycznego mojego majątku.
Jakim prawem mogą mnie straszyć detektywem ? to jakiś skandal - czy iść mam z tym na policję ? to zastraszanie - bynajmniej ja to tak odbieram.

Powołują się na art. 2 ustawy z dnia 6 lipca 2001. o usługach detyktywistycznych (Dz. U. z 2014 poz 273)

ziolwd napisał:
Otrzymuje kolejne pisma od tej firmy - teraz napisali, że jeśli nie spłacę zadłużenia to cytuję: Zgodnie z ustawą o usługach detyktywistycznych podjęte zostaną czynności polegające na : ustaleniu przez detektywa
- poszukiwania nieruchomości należących do mnie
- ustaleniu aktualnego miejsca zamieszkania
- ustalenia stanu faktycznego mojego majątku.
Jakim prawem mogą mnie straszyć detektywem ? to jakiś skandal - czy iść mam z tym na policję ? to zastraszanie - bynajmniej ja to tak odbieram.
*
olej te pisma, pilnuj pism z sądu,
do mnie, ani jeden się nie stawił choć tyle pisali co będą robić.

Pisma nadal przychodzą ale zwykłymi listami i wciąż w tych pismach to samo - straszą sądem - ileż oni tak będą to wysyłać, co za nękanie człowieka.

ziolwd napisał:
Pisma nadal przychodzą ale zwykłymi listami i wciąż w tych pismach to samo - straszą sądem - ileż oni tak będą to wysyłać, co za nękanie człowieka.
aż im zbrzydnie,

A czym się przejmujesz? Opał darmowy. Ostatnio firmy windykacyjne mają to w zwyczaju.

Racja opału jest sporo.
Najgorsze jest teraz, nie wiem skąd ale zdobyli numer telefonu komórkowego i non stop wydzwaniają z różnych swoich numerów. Jakieś smsy ze do tej pory nie odnotowali wpłaty zadłużenia, po prostu zaczyna to być bardzo denerwujące. Codziennie mamy po 40 połączeń od nich.

A no jak to aż tak jest, to idź na policję zgłosić przestępstwo stalkingu.

Wczoraj - 10 telefonów

ziolwd napisał:
Najgorsze jest teraz, nie wiem skąd ale zdobyli numer telefonu komórkowego
Od sąsiada (ki) od rodziny , od pani z pobliskiego sklepu , od proboszcza ,pracodawcy, niektórzy potrafią zdobyć nr. tel.

ziolwd napisał:
Codziennie mamy po 40 połączeń od nich.
ziolwd napisał:
Wczoraj - 10 telefonów
Komisariat, art. 107 k.w. oraz art. 190a §1 k.k.
Najpierw jednak odbierz kilka telefonów i zanotuj jak się ludziki nazywają, celem wskazania kilku nazwisk w zawiadomieniu.

Ostatnia edycja:
Odebrałam telefon, teraz to już w ogóle jakaś infolina z mojego telefonu się zrobiła - dzwonią nawet o 22.00 - zgłosze to na policję.

Powrót