EOS KSI POLSKA - wezwanie

• Autor wątku Autor wątku salvex
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

salvex

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,

Dostałem pismo z pieczątką "WAŻNE" żebym skontaktował się z Działem Prawnym EOS KSI Polska w celu ustalenia warunków porozumienia. Podpis również drukowany. Na drugiej stronie jest informacja:

"Specyfikacja zobowiązania wobec EOS 1 FIZ NFS:

Przelew przedmiotowej wierzytelności przez Santander Consumer Bank S.A. na rzecz EOS 1 Fundusz Inwestycyjny Zamknięty Niestandaryzowany Fundusz Sekurytyzacyjny w dniu 05.04.2012r.
EOS KSI Polksa sp. z o o prowadzi działania windykacyjne na podstawie pełnomocnictwa udzielonego przez Nowego Wierzyciela.

Umowa o numerze klienta ............ zawarta z Santander Consumer Bank S.a. (dawniej AIG)

Saldo zadłużenia ..... "

Zadzwoniłem i starałem się cokolwiek dowiedzieć, sprawa rzekomo z zaciągniętego kredytu z 2001 roku (zakup na raty) niespłacone. Prawdopodobnie w 2005 roku zapadł wyrok sądowy. O niczym nie zostałem poinformowany. Niebyło mnie w kraju. A adres do korespondencji był inny niż meldunkowy. Mówią że 4 krotnie już monitowali o spłatę i tym podobne. Ja pierwsze pismo widzę w tej sprawie.

Proszę o informację ewentualną pomoc co mógłbym w tej sprawie zrobić, czy ktoś miał doczynienia z tym windykatorem.

Dają mi termin do 14 września żebym zapłacił. Co śmieszniejsze nie wiem o co chodzi. A oni że trzeba pilnować.

Jak by był już wyrok - mieli nakaz to już dostał byś pismo od komornika nie od nich. To po pierwsze. Po drugie jest duża szansa na to że jeśli sprawa pójdzie do sądu to jak podniesiesz zarzut przedawnienia to sąd oddali wniosek.

Nie dyskutuj z nimi za dużo abyś przypadkiem nie uznał roszczenia.

Wiecej szczegółów znajdziesz w wątku o PRESCO podpiętym. Powodzenia.

A od kiedy liczy się datę przedawnienia?

Czyli co czekać i nie odzywać się do nich?

Dodatkowo odnośnie korespondencji od nich i sądu i banku, nic nie dostałem a adres na umowie z bankiem jest warszawski i taki był do korespondencji. Ja całe życie zameldowany byłem na mazurach, gdzie teraz zmieniłem swój meldunek od 6 miesięcy a oni pismo przysłali na mój stary adres.

Odpowiedź na zdane pytanie na PW:

Przedawnienie rat jest po 3 latach od daty płatności ostatniej raty.
O ile wyrok sądu może do Ciebie nie dotrzeć bo mają zły adres ale komornik już raczej sobie z tym poradzi - poszuka w bazach, w US ZUS etc.. i wtedy dowiesz się o egzekucji od komornika i wtedy sprawa jest trochę bardziej skompilkowana bo trzeba udowadniać że wyrok był dostarczony błędnie - wszystko jest opisane w wątku u PRESCO.

Pod tym adresem jest ktoś to odbierze dla Ciebie pocztę? Tzn. polecony z sądu jak przyjdzie? Od tego czasu masz 14 dni na wniesienie sprzeciwu.

Czyli siedzę i czekam?

Jak będą dzwonić z EOS to "lajcik" rozmowa ?

Dzięki za pomoc

A dodatkowo Pani podała mi sygnaturę akt :
1KM1365/05

Czy to coś zmienia, bowiem żadnych pismo w związku z tym nie otrzymałem, nawet od komornika.

Ostatnia edycja:
Po sygnaturze akt widac ze sprawa jest juz u komornika. Dopytaj u ktorego i udaj sie tam i wez numer sparwy z sadu i sprobuj zlozyc wniosek o przywrocenie terminu. Pytanie ile czasu to u komornika jest...

Witam,
A co mi da przywrócenie terminu, przepraszam ale nie orientuje sie w tym prawie?

Dzisiaj zadzwoniła Pani "windykacja przed sądowa" - co to znaczy?

Może zaproponować że zapłacę tylko kwotę zadłużenia bez odsetek? I tak im się to opłaci a ja będę miał czyste konto (zapewne jest to w BIK`u - czyli oni muszą to wyczyścić po spłacie)?

To może tamta sprawa komornicza była na Bank wystawiona a teraz muszą mieć na Ciebie. Zatem czekaj na nakaz zapłaty i podnieś zarzut przedawnienia.

Witam.
W tym wszystkim jest coś nie zrozumiałe i zawiłe.

Prześledziłem strony internetowe i okazało się, iż sprawa jako nieskomplikowana może się za pomocą: - Elektronicznego postępowania upominawczego, które przewidziane jest dla roszczeń pieniężnych dochodzonych w trybie przepisów rozdziału 3; działu V tytułu VII księgi pierwszej części pierwszej Kodeksu postępowania cywilnego. Elektroniczne postępowanie upominawcze zostało wprowadzone jako odrębne postępowanie, mające charakter wezwania do zapłaty w sprawach, w których stan faktyczny nie jest skomplikowany i nie wymaga przeprowadzenia postępowania dowodowego.

Z powyższego wynika, jeśli ja zdobędę jakieś dokładne dane danej osoby, to ja mogę wystąpić wobec domniemanego dłużnika z roszczeniem elektronowym i sprawę będę miał wygraną, poczym śmiało mogę zgłosić się do komornika o egzekucję.

Poniżej przytaczam strony jakie przeglądałem na temat

Nazwa serwisu - Elektroniczne postępowanie upominawcze – e-Sąd
http://www.sieradz.sr.gov.pl/print/bip/verlist/id/560

Wobec powyższego, domniemany dłużnik, pozbawiony prawa obrony i rzetelnego procesu (o czym stanowi art. 6 Konwencja o Ochronie Praw Człowieka i Podstawowych Wolności oraz art. 45 Konstytucji RP) musi zapłacić to, czego nie jest dłużny. W tym stanie rzeczy, jak to się przekłada do doktryny - Prawo do rzetelnego procesu jest fundamentalnym prawem każdej osoby w demokratycznym państwie prawa. Pod tą zwięzłą formułą kryje się bogaty katalog zasad, jakie winny być nie tylko deklarowane przez państwo, ale przede wszystkim,
urzeczywistniane w codziennej praktyce wymiaru sprawiedliwości. Rzetelność postępowania
sądowego jest bowiem gwarantem praworządności państwa i ochrony wszelkich praw i
wolności jednostki. (Łukasz Lasek, Helsińska Fundacja Praw Człowieka)

Wracając do EOS 1 Fundusz Inwestycyjny Zamknięty Niestandaryzowany Fundusz Sekurytyzacyjny oraz doręczanych zawiadomień komorniczych, zastanawia mnie, dlaczego pouczenie komornicze nakazuje (domniemanemu) dłużnikowi wniesienie zażalenia na postanowienia sądu co do klauzuli wykonalności w trybie art. 795 § 2 oraz pozwala na dokonanie czynności wynikających z dyspozycji art. 814 i zajęcie wierzytelności z rachunku bankowego, jak również nakazuje domniemanemu dłużnikowi o konieczności informować komornika o każdej zmianie adresu pod karą grzywny, wstawić się na każde wezwanie do komornika, gdzie jest pominięta kwestia wniesienia zażalenia na czynności komornika czy pozwu przeciwegzekucyjnego wobec czynności na wierzytelność, która to domniemana wierzytelność, jeśliby zaistniała, to nie mogłaby ona powstać w czasie krótszym jak piętnaście lat temu.
Brak rzetelnego postępowania sądowego wykazuje, iż postępowanie metodą e-Sąd doprowadziło do paradoksu, ofiarą czego padła przeciętna osoba nie mająca przygotowania prawniczego.
Zgodnie z dyspozycją Sądu Okręgowego w Opolu, samo wezwanie winno być jasne, zrozumiałe w takim stopniu, by każda przeciętna osoba nie mająca prawniczego przygotowania była w stanie zrozumieć jaka jest intencja wzywającego organu. Opisane zawiadomienie tej intencji nie ma.
Wobec powyższego, jak należy się zachować? Z czym mam tu do czynienia?

Z góry dziękuję za wszelkie udzielone wskazówki i porady czy sugestie.

Powrót