EPUAP - odpowiedź z urzędu

• Autor wątku Autor wątku silentgringo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

silentgringo

Użytkownik
Odpowiedzi
85
Witam serdecznie,

otrzymałem z urzędu wezwanie do zapłaty podatku drogą listowną. Odpowiedziałem poprzez portal EPUAP oraz zaznaczyłem, że zgodnie z art 39¹ par. 1 k.p.a., że proszę o przesyłanie pism wyłącznie droga elektroniczną poprzez skrzynkę podawczą, zaznaczyłem to również w piśmie. Znowu otrzymałem odpowiedź drogą listowną, który leży na poczcie. Nie mam możliwości odbioru korespondencji w najbliższym czasie.

Co w przypadku gdy w odpowiedzi na moje wyjaśnienia otrzymałem wezwanie do zapłaty z terminem np. 7 dniowym, a nie mam możliwości zaznajomienia się z treścią pisma, a prosiłem o komunikację drogą elektroniczną?

Czy urzędy mogą sobie same wybierać jaką drogą będą się komunikować?
Oczywiście skrzynka podawcza EPUAP funkcjonuje w tym urzędzie.

silentgringo napisał:
a prosiłem o komunikację drogą elektroniczną?

IV SA/Po 899/16 - Postanowienie WSA w Poznaniu z 2016-11-08

W doktrynie wskazuje się, że ww. przepis art. 39(1) § 1 pkt 1 K.p.a. nakłada obowiązek doręczenia pisma za pomocą środków komunikacji elektronicznej w rozumieniu przepisów u.ś.u.d.e., "...jeżeli strona lub inny uczestnik postępowania wystąpił do organu administracji publicznej o doręczenie mu pism za pomocą tych środków. Przy uwzględnieniu charakteru doręczenia jako czynności procesowej organu, zwrot "doręczenie następuje" wskazuje na obowiązek organu wykonania tej czynności za pomocą środków w nim wskazanych." (G. Łaszczyca. Postanowienie administracyjne w ogólnym postępowaniu administracyjnym. Rozdział 4.6., Lex). Stanowisko to podziela także i Sąd. Jeżeli strona postępowania wystąpiła z odpowiednim wnioskiem i spełnione zostały warunki, to organ administracji ma obowiązek doręczania pism we wskazany przez stronę sposób.

moze pan po uplywie zlozyc wniosek (tez droga elektroniczna) o przywrocenie terminu

V SA/Wa 112/17 - Wyrok WSA w Warszawie z 2017-03-01

Skoro Skarżącego nie został powiadomiony prawidłowo (nawet w trybie doręczenia zastępczego) o terminie Panelu Ekspertów, w grę nie wchodzi instytucja przywrócenia terminu.

Serdecznie dziękuję za odpowiedź!

Powrót