EQUES DEBITUM pozew z sądu

• Autor wątku Autor wątku bozka608
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bozka608

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam.
Czytałam, że należności telekomunikacyjne przedawniają się po 3 latach.
2 dni temu otrzymałam kopię pozwu z Sądu Rejonowego (pozew złożony 14-09-2015 r. przez Eques Debitum) na kwotę 239,00 zł.
Należności dotyczą umowy z ITI Neovision:
1. Faktura z dn. 14.10.2011 / termin płatności 21.10.2011 / kwota 58,00 zł
2. Faktura z dn. 15.11.2011 / termin płatności 22.11.2011 / kwota 58,00 zł
3. Nota obciążeniowa z dnia 26.04.2012 / termin płatności 11.05.2012 /
kwota 50,00 zł
plus odsetki 72,88 zł
Jest tam jeszcze żądanie zwrotu kosztów sądowych (30,00 zł), zasądzenie opłaty skarbowej od pełnomocnictwa (17,00 zł) i zasądzenie kosztów zastępstwa procesowego wg norm przepisanych.
Jest to wniosek o rozpoznanie sprawy w postępowaniu upominawczym.
Są dołączone kopie faktur i noty.
Poza tym są kserokopie:
1. zawiadomienie o zmianie wierzyciela z dnia 29.05.2015 r.
2. wezwanie do zapłaty z dnia 29.05.2015 r.
Nie przypominam sobie bym otrzymała te pisma.
Czy należności te już się przedawniły?
Jeżeli tak to co dalej robić.
Z poważaniem,
Bożena

Dodam jeszcze, że nota obciążeniowa dotyczy kary za opóźniony zwrot dekodera.

sprzeciw do sadu ,podnies zarzut przedawnienia

Na dzień dobry - to powód nie posiada czynnej legitymacji procesowej. Nawet nie ma umowy cesji, jest tylko "zawiadomienie o cesji". Pomijam już inne merytoryczne aspekty.

Ja mialem tak samo do czynienia z nimi, tez zlozyli pozew do sadu o nakaz zaplaty przedawnionego dlugu na moj stary adres myslac ze im sie uda, ale zlozylem sprzeciw do sadu ze domagaja sie przeterminowanej naleznosci i tu nagle szybko wycofali swoj pozew. Kupuja przeterminowane dlugi za grosze a potem licza na wielki zysk gnoje jedne.

A teraz taka sprawa

Czy można odprzedać pożyczkę ?

Jedna firma chwilowkowa po miesiącu dokonała cesji wierzytelności na rzecz EQUES choć pożyczka była spłacana.

Po roku spłacania osoba która brała pożyczkę przestała spłacać i sprawa trafiła do e-sądu.

W dowodach EQUES wpisało cesje wierzytelności podpierając się art.509 KC.

Tylko czy mogli kupić wierzytelność po miesiącu gdy pożyczka była spłacana na podstawie tego art 509. w którym jest mowa o dłużniku. A dłużnikiem chyba nie jest osoba która spłaca pożyczkę.

I wobec tego uważają że posiadają legitymację procesową czynną.

A w pozwie powołali dowód w postaci cesji wierzytelności, wskazującej zindywidualizowaną wierzytelność, czy tradycyjnie jak to EUES - zawiadomienie o cesji i nic poza tym :)

Witam dostałem taki sam pozew tez w grudniu jak koleżanka i napisałem sprzeciw ze przedawnione roszczenie no i Eques Debitum wycofał pozew 3 dni przed terminem rozprawy

A tu nagle dzis dostaje od nich znów pozew tylko ze zmienionym uzasadnieniem

Co robić?

Chodzi o to samo roszczenie z tego samego tytułu?
Ponownie wnieś sprzeciw, jednak tym razem napisz wszystko oprócz zarzutu przedawnienia, który wniesiesz dopiero na rozprawie. Przede wszystkim proponuję dać zarobić radcy prawnemu, będzie to gwarancja że jak zapłacą twoje koszty (nawet jak ponownie cofną pozew przed rozprawą) to dadzą sobie spokój z dalszymi podchodami

Tak to samo roszczenie tylko inaczej sformułowali uzasadnienie , ale co napisać konkretnie bo poprzednio napisałem ze wnoszę o przedawnienie

Napisz że powód nie posiada czynnej legitymacji procesowej gdyż nie okazał umowy cesji, że wnosisz o zobowiązanie powoda do złożenia oryginałów dokumentów gdyż nie ma pewności iż powód takowymi w ogóle dysponuje, że nie zawierałeś żadnej umowy z tytułu której powód wywodzi swoje roszczenie. Uzasadnienie oczywiście nieco rozwiń.

Wieczorem napisze co mi napisali w tym uzasadnieniu bo teraz pisze z telefonu

Powrót