Erstausstattung für die Wohnung - zapomoga na wyposażenie 1mieszkania-PROSZĘ O POMOC

• Autor wątku Autor wątku wiolka.01
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wiolka.01

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Jak w temacie czy mógł by mi ktoś pomóc.
mieszkam w Niemczech z nażeczonym. Ja oficjalnie od 1 listopada 2011 jestem zameldowana, mój nażeczony od 7 miesięcy od początku maja 2011.
Nażeczony ma prace na stałe na cały etat.Ma też pisemko freizugG/EU chyba na stałe bo nie ma żadnej daty wyznaczonej. Ja mam do kwietnia 2012 wydaną w celu poszukiwania pracy.
Ja się zarejestrowałam w Agentur fur Arbeit jako poszukująca pracy.
Miesiąc temu przeprowadziliśmy się do wynajętego mieszkania. Mieszkanie jest puściutkie. Mamy tylko kilka rzeczy najpotrzebniejszych. Od 6 lat jesteśmy razem. od pół roku mieszkamy razem. czy jest szansa że potraktuja nas tu jak wspólnote potrzeb -Die Bedarfsgemeinschaf mam na myśli pratnerów życiowych. czy musimy być po slubie żeby nam cos przysługiwało.

czy mozemy się starać o Erstausstattung für die Wohnung?
Byłam 2 razy w urzędzie i trafiłam na 2 różne osoby o przeciwnych zdaniach. pierwszego dnia Beramter kazał mi przynieść podanie Antrag auf Wohnungserstausstattung, a drugiego dnia babka mnie odesłała i wyśmiała.
BARDZO PROSZĘ O SZYBKĄ POMOC!!!!! JESTEM ZDEZORIENTOWANA I NIE WIEM CO MAM ROBIĆ. CO POWINNO SIĘ ZNAJDOWAĆ W POPRAWINIE NAPISANYM PODANIU?

to jest tylko na pierwsze mieszkanie! w Niemczech dla osob z prawem do zasilku zwanego ALGII.
W podaniu powinny być wymienione wszystkie rzeczy jakich wam brakuje .

Ostatnia edycja:
raczej nie otrzmasz nic ,dlatego ze partner posiada stala prace ,teraz nawet dzieciaki pelnoletnie wyprowadzajac sie od rodzicow ,rzadko cos dostaja ,zycze powodzenia

najlepiej antrag Darlehen bei der arge beantragen‎ jest to jedno razowa porzyczka od panstwa .

no tak to jest nasze pierwsze mieszkanie i jest puste!!!!! . poprzednio nażeczony mieszkał u szefa i miał tam wyposażone mieszkanie/pokój, mogliśmy tam mieszkać dopóki nie uda nam się wynająć swojego.
Nikt nie przyjął ode mnie podania jeszcze. A ja nie wiem czy nam będą te pieniązki prztsługiwać , nie wiem nawet jak patrzą w niemczech na osoby mieszkające razem i żyjące bez małżeństwa. I nie wiem czy powinnam to dopisać w podaniu.

tak, tylko ona jest dla osob z prawem do zasiłku;).Nie wszędzie płacą pieniążki,w moim landzie bony na używane meble,dlatego polecam zakup na raty

Ostatnia edycja:
w takim razie jak jestem tu w celach podjęcia pracy a mój nażeczony ma stałą prace od 7 miesięcy to nic nam nie przysługuje? żadnych szans?

kiedy przysługują ALG II? jakie warunki trzeba spełniać żeby dostać te pieniążki, mogłabyś to napisać? Pomogło by to pewnie mnie i innym:)

mozna sprubowac isc do amtu z lohnabrechnug ,pokazac te ostatnie dochody ,oraz mietvetrag ,z mieszkania istnieje mozliwosc iz chlopak zamalo zarabia ,w amcie trzeba powiedziec najlepiej iz jest sie zarenczonym sprubowac zawsze mozna duzo zalezy od zarobkow chlopaka i od urzednika ;)

wiolka.01
kiedy przysługują ALG ?????
1.Jak będziesz miała obywatelstwo niemieckie lub 1-2-3 lata pracy.
2.Meble możesz otrzymać w Caritasie

do tego jeszcze dochodzi obowiązek ubezpieczenia ,musisz posiadać ubezpieczenie niemieckie jeżeli tutaj mieszkasz

ZAROBKI na 1 osobe to ok ale na nas dwoje z pustym mieszkaniem to nie jest juz tak dużo. Zastanawiam się czy wezmą mnie pod uwagę jako partnerkę. czy za 2 obce osoby jak ta babka chyba. Od razu mnie skreśliła i NIE CHCIAŁA POMÓC.

wiolka.01 napisał:
kiedy przysługują ALG II? jakie warunki trzeba spełniać żeby dostać te pieniążki, mogłabyś to napisać? Pomogło by to pewnie mnie i innym:)

najlepiej wez umowe z mieszkania ,dochody chlopaka i idz poprostu zlozyc wniosek za to nic nie placisz a mozliwe ze ci cos doradza ,i nawet gdzies pokieruja naprzyklad jesli nie dostaniecie arg to zawsze mozna zlorzyc wniosek na wohngeld ,jest to calkiem inna instytucja dla osob z malymi zarobkami ,warto sprobowac znam wielu ludzi kturzy mieli pozakladane dzialalnosci np budowlane lub prace na umowe i po zlorzeniu wniosku do wohngeld dostali zapomoge ,ale tak jak muwie zalezy ile zarabia chlopaki jak drogie jest mieszkanie

jesteśmy teraz w związku co powinnam zrobić żeby mój pobyt nie był tu traktowany wyłącznie w celu poszukiwania pracy. Mieszkam tu z nażeczonym z ktróym jestem w związku od 6 lat. Mimo to jak tu przyjeżdzam to jestem traktowana jak poszukujący pracy? czy mogę być tu traktowana jak osoba żyjąca w związku jak byśmy byli małżeństwem? Utrzymuje mnie teraz nażeczony bo nie mam pracy, data ślubu też jest ustalona. Pytam bo nie wiem co powinnam zrobić.

Powrót