ESad-uprawomocniony nakaz -> komornik (jak?)

• Autor wątku Autor wątku pbier
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pbier

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam wszystkich.
Po kilku miesiacach udalo sie (na pisemny wniosek o przyspieszenie!) dostać prawomocny nakaz. Teraz moge juz "wyklikac" w portalu e-sadu aby sprawa poszła do komornika. Technicznie wiem jak to zrobić...

Pytania:

- którego komornika wybrac? nie znalazłem niestety aktualnego "rankingu komorników z tego miasta"
- Czy wcześniej wypadałoby się z nim skontaktować?
- Czy wypełniac pola "Wszczęście egzekucji z" mogę tutaj podać adres nieruchomości, numer konta - pytanie czy jeśli to wpiszę będzie to traktowane tylko jako pomoc dla komornika czy też jego działania dotyczyć będa TYLKO tych form egzekucji, które wskazałem czyli TO konto i TA nieruchomość? (ja nie wiem co jeszcze posiada dłużnik)
- Czy po złożeniu takiego wniosku, podpisaniu go etc mam czekać na kontakt od Komornika czy za kilka dni (ile?) zadzwonić do tej kancelarii przedstawić się i porozmawiać na ten temat?
- czy jest w Internecie jakiś konkretny opis całej procedury komorniczej (czytałem, że Komornik może żądać ode mnie przedpłaty na poczet procedury komorniczej)
- Na rynku istnieją różne firmy windykacyjne, których prowizja to 10%-20% po ściągnięciu długu czy mogę zlecic taką windykację takiej firmie równolegle z procedurą komorniczą
- teoretycznie jeśli dłużnik będzie sprawnie uciekał od spłaty długu to komornik praktycznie przez wiele lat komornik może być nieskuteczny, dług się przedawni, dłużnik [pozamyka dzialalność], [umrze], [wyprowadzi się za granicę] *- niepotrzebne skreślić i finalnie ja nie odzyskam nic?

Z góry dziękuję za odpowiedzi i podzielenie się swoją wiedzą w tych kwestiach.
Dziękuję!

Co do firm windykacyjnych i komornika, to napiszę Ci tylko, że jeśli komornik, mający wszelkie środki prawne nic nie zdziała, to tym bardziej nic legalnie nie zdziała firma windykacyjna. Będą jedynie ciągnęli od Ciebie kasę. Dla nich jest obojętne to płaci. W końcu mogą doprowadzić do tego, że z ich klienta staniesz się ich dłużnikiem. Stanowczo Ci odradzam współpracę z jakąkolwiek firmą windykacyjną.
A jeśli masz na myśli windykację przez łysych panów z bejsbolami, to rób już to na własną odpowiedzialność. Pewnie są skuteczniejsi, ale możesz mieć przez to dużo większe problemy niż nieodzyskany dług.

Powrót