etat + dg a macierzyński

• Autor wątku Autor wątku Behatka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Behatka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
serdecznie witam,
pracuję na etacie za całe 1600brutto, plus prowadzę jednoosobową działalność - płacąc najniższą składkę zdrowotną wraz z chorobowym.
Planujemy z mężem dzidziusia i teraz zastanawiam się co będzie korzystniejsze - macierzyński z dg czy z etatu? A jeśli zacznę teraz odprowadzać wyższe składki - czy macierzyński z działalności będzie wyższy? I czy wciąż będąc na etacie powinnam odprowadzać całą składkę z dg (razem z emerytalno - rentowym i społecznym) czy wystarczy samo zdrowotne tylko wyższe?
Od dawna płacę podwójną składkę, mam nadzieję, że przynajmniej uda mi się te pieniążki odzyskać:)
Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję ca pomoc:)

Z DG zapewne płacisz tylko zdrowotne, które nie ma nic wspólnego z ubezpieczeniem chorobowym.
Z DG chyba nie można opłacać samego chorobowego, jedynie wszystkie społeczne.

Niemożliwe abyś opłacała z DG składkę zdrowotną i chorobową. Możesz przystąpić do dobrowolnych ubezpieczeń społecznych z tytułu prowadzenia działalności. Ale nie do chorobowej (ani obowiązkowo ani dobrowolnie). Tą będziesz mieć opłacaną tylko z etatu.

na pewno płacę zdrowotną, 261zł z groszami. Właśnie dzwoniłam do księgowej i faktycznie, póki prowadziłam wyłącznie działalnosc płaciłam pełne składki razem z chorobowym. od kąd zostałam zatrudniona na etacie jest to już tylko składka zdrowotna.
więc mogę sobie płacic podwójne zdrowotne ale i tak nic z tego nie będę miała?
czy w takim razie bardziej opłaca mi się rezygnacja z etatu i podwyższenie składek z własnej działalności? bo z 1,6tyś brutto mój macierzyński będzie śmieszny:(

Dzięki składce zdrowotnej możesz leczyć się na NFZ. Prawdopodobnie wejdą w życie nowe przepisy gdzie nawet przy podwyższeniu składek nie będzie to korzystne. Chyba, że zrobisz to przynajmniej na 12 miesięcy przed zajściem w ciążę.

oczywiście leczyc się jest pojęciem względnym - ostatnio za wszystkie badania muszę płacic... dostałam od lekarza skierowanie na mammografię (bez skierowania badań się nie wykonuje) a i tak koszt badania 99zł. Absurd, a płacę podwójną składkę! Przedsiębiorczośc w polsce jest niestety karana.
a kiedy mają się zmieniac przepisy, jest jakiś przybliżony termin? może się jeszcze załapię:) Skoro Państwo nas urabia jak może, to może wypada spróbowac się odwdzięczyc?

Ta luka w prawie jest już uszczelniana, więc prawdopodobnie nie załapiesz się na większy zasiłek.

Powrót