Etrapez - kurs matematyki - regulamin

• Autor wątku Autor wątku magda.p94
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

magda.p94

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Jakiś czas temu zakupiłam kursy ***mod*** (są to lekcje w formie video - ***mod***). Dzięki nim poradziłam sobie z matematyką na studiach, teraz już nie są mi potrzebne. W związku z tym czy mogłabym przekazać dziewczynie mojego brata (jest to osoba z którą utrzymuję kontakt i relacje)? Czy będzie to któraś z czynności zabronionych w regulaminie (tekst poniżej)?

Regulamin jaki wyświetla mi się po włączeniu kursu brzmi następująco:
"Niniejsza prezentacja przeznaczona jest wyłącznie do użytku prywatnego na zasadach określonych w Regulaminie serwisu ***mod***

Wszelkie prawa odnośnie materiałów w nich zawartych (wraz z nagraniem dźwiękowym) są zastrzeżone.

Kopiowanie, dokonywanie poprawek, edycja, rozpowszechnianie, dokonywanie zmian, wypożyczanie, wykorzystywanie do publicznych przestawień, rozpowszechnianie oraz transmisja całości lub części tej prezentacji bez zezwolenia jest zabronione pod sankcją kary i prowadzić będzie do postępowania sądowego oraz dochodzenia roszczeń odszkodowawczych."

Dodatkowo w regulaminie na stronie widnieje zapis: "Zgodnie z ustawą z dnia 4 luty 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych, wszelkie materiały udostępniane na stronie eTrapez stanowią własność chronioną prawem autorskim, dlatego zabrania się ich kopiowania, przetwarzania oraz udostępniania osobom trzecim." (całość regulaminu http://www.etrapez.pl/p/regulamin)

Dodam tyle, że po zakupieniu kursów, otrzymałam linki i hasła do strony, gdzie mogę pobrać te kursy. Jeżeli chciałabym podzielić się z dziewczyną brata, to wysłałabym jej te linki i hasła, żeby też mogła je pobrać.
Mogę to zrobić, czy będzie to złamanie regulaminu?

Serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Kopiowanie, dokonywanie poprawek, edycja, rozpowszechnianie, dokonywanie zmian, wypożyczanie, wykorzystywanie do publicznych przestawień, rozpowszechnianie oraz transmisja całości lub części tej prezentacji bez zezwolenia jest zabronione pod sankcją kary i prowadzić będzie do postępowania sądowego oraz dochodzenia roszczeń odszkodowawczych."

Nie sadzisz, że ten fragment jest dość jasny?

mypetro napisał:
Kopiowanie, ...
Nie, ten nie jest jasny. Ogranicza ustawową licencję dozwolonego użytku osobistego, a takie ustalenie nie mają mocy prawnej.

Właśnie czytałam o tym osobistym użytku dozwolonym, który zezwala na udostępnienie osobom, z którymi utrzymuję stosunek osobisty, w moim przypadku warunek ten jest spełniony.
Jednak miałam problem, czy uznać te kursy za programy komputerowe, które regulują inne zasady?...

magda.p94 napisał:
czy uznać te kursy za programy komputerowe, które regulują inne zasady?...
Programy komputerowe są wyłączone z dozwolonego użytku osobistego. Ale na podstawie Twojej informacji można sądzić, że tutaj chodzi o utwór multimedialny.

Powrót