Euro park - opłata administracyjna a brak wezwania do zapłaty

• Autor wątku Autor wątku stoperek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
stoperek

stoperek

Użytkownik
Odpowiedzi
67
Witam,
mam taka sprawę.

Moje auto firmowe, które prowadzą różne osoby (różni kierowcy) dostało wezwanie do zapłaty "opłaty dodatkowej" za brak opłaty parkingowej - 80 pln. Parking należy do firmy Euro park. W wezwaniu dokumentują zaistniałą sytuację zdjęciem i kopią wypisanego mandatu. Co ciekawe w wezwaniu doliczają sobie "opłatę administracyjną" wynoszącą 150 pln!

Moje pytanie brzmi, na jakiej podstawie doliczają mi opłatę administracyjna skoro ja nie dostałem od nich żadnej informacji że została mi wystawiona opłata dodatkowa za brak biletu? Ze zdjecia załączonego wynika że mandat (opłata dodatkowa) był wsadzony za pióro wycieraczki ale do mnie właściciela auta oficjalnie nic nie dostałem. Zgodnie z prawem trzeba chyba najpierw wystapić do właściciela pojazdu z wezwaniem do stwierdzenia kto prowadził wtedy auto (tzn. pod czyja kontrolą było) a następnie wezwac mnie do uniszczenia tej opłaty (80 pln). Skąd wzięła im się kwota 150 pln opłaty administracyjnej? Czy można się powołać na jakiś przepis że nie zostałem skutecznie poinformowany o wystawionej opłacie dodatkowej? Przecież włożona kartka za wycieraczkę chyba nie jest uznana prawem? Taka kartkę mógł każdy mi wyjąć z auta i wtedy jak niby miałbym w ogóle dowiedzieć się o zaistniałej opłacie dodatkowej którą mam do uniszczenia?

Mozna to jakoś podważyć tę opłatę administracyjną?

Mam taki sam problem z tą firmą.Brak mandatu(oczywiscie jesli mozna nazwac to mandatem)za szybą,a po 2 tygodniach pismo z naliczona opłatą manipulacujną czyli 50+150 zl.Myśle,że to celowa robota robiąc fotke nawet nie chcialo im sie wsadzic za wycieraczke tylko leży sobie na szybie,potem zabierają i jedziesz nieswiadomie do domu a potem niespodzianka.Ja np.swiadomie nie placilem za parking bo mam abonament strefowy tylko nie spodziewalem sie ,ze to jakis prywatny parking.Stoja parkometry więc wieżdzam bo place na rok za abonament.Fakt jest taki,że łapią frajerstwo i malo im 50zl to doliczaja sobie 150
Teraz straszą windykacją.

Powrót