Euro reklamacja dysk twardy zewnętrzny

• Autor wątku Autor wątku ruteq
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

ruteq

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam
Pod koniec listopada ubiegłego roku zakupiem w Euro Rtv Agd dysk twardy zewnętrzny celem posiadania backupu do archiwizacji danych. Dysk był używany sporadycznie przy przerzucaniu zdjęć z różnych komputerów. Po około 3 tygodniach pojawił się problem z łącznością - mianowicie przy poruszeniu laptoptem a tym samym kablem do którego podłączony był dysk, zaczął on zrywać połączenie. Wtedy pomogło ponowne włączenie i wyłączenie wtyczki przy dysku. Po kilku razach jednak i to przestało pomagać i dysk zaskakiwał dopiero przy odpowiednim ustawieniu kabla. Widząc co się dzieje oddałem do reklamacji z tytułu niezgodności z umową. Opis reklamacji sprzedawca zamieścił następujący " dysk zrywa połączenie z komputerem, konieczna manipulacja kablem". Po równo 14 dniach kalendarzowych przyszła odpowiedź od Euro, że reklamacji nie uzględniają, gdyż
"Weryfikacja techniczna reklamowanego towaru wykazała, że zgłoszona wada towaru nie wynika z niezgodności towaru z umową, a z przyczyn zewnętrznych, niezależnych od Sprzedawcy i niezwiązanych z towarem, jest natomiast skutkiem niewłaściwego użytkowania. W takiej sytuacji odpowiedzialność Sprzedawcy jest wyłączona."

Tego typu odpowiedź jest dla mnie dużym szokiem. To jest niedopuszczalne, żeby dysk zewnętrzny tak się zachowywał po miesiącu użytkowania. Osoba przyjmująca ode mnie reklamacje również mi potwierdzała, że go pewnie wymienią/naprawią a tu taka odpoweidź. Nie jest to mój pierwszy tego typu sprzęt. Inny dysk użytkuję już 5 lat i nie mam z nich takich problemów! Przecież normalne użytkowanie tego sprzętu wiąże się z wkładaniem tego kabla do gniazda i wyjmowaniem?!
Pytanie co w obecnej sytuacji powinienem zrobić? Ponownie składać reklamację tym razem w formie pisma napisanego przeze mnie? Pytać o poradę rzecznika praw konsumenta czy zwrócić się do rzeczoznawczy.
Z góry dzięki za pomoc
pozdrawiam

Powrót