Witam, napisalem pismow do sklepu, chcialbym zapytac co o nim sadzicie i czy to ma sens?
Szanowni Państwo,
W nawiązaniu do reklamacji xxxx i Waszej odpowiedzi w postaci sms „…Informujemy, iż wymiana towaru nie może być spełniona, serwis dokona naprawy urządzenia …”. Wasza informacja jest daleko niewystarczająca i nieprofesjonalna. Informuję, że sposób rozstrzygnięcia reklamacji w żaden sposób nie zadowala mnie.
Na stronie:
Do pobrania: poradniki, broszury, ulotki znajdą Państwo Schematy reklamacyjne
1 ) Podążając za schematem: Przedsiębiorca może odmówić spełnienia żądania konsumenta gdy jest spełniony jeden z dwóch warunków:
1) Niemożliwe do wykonania.
Nie ma mowy o tym warunku, gdyż posiadacie Państwo zestawy Xbox One 500GB + Kinect + FIFA 15 + Dance Central w swojej ofercie.
2) Wymaga nadmiernych kosztów.
art. 560 § 2
§ 2. Jeżeli kupującym jest konsument, może zamiast zaproponowanego przez sprzedawcę usunięcia wady żądać wymiany rzeczy na wolną od wad albo zamiast wymiany rzeczy żądać usunięcia wady, chyba że doprowadzenie rzeczy do zgodności z umową w sposób wybrany przez kupującego jest niemożliwe albo wymagałoby nadmiernych kosztów w porównaniu ze sposobem proponowanym przez sprzedawcę. Przy ocenie nadmierności kosztów uwzględnia się wartość rzeczy wolnej od wad, rodzaj i znaczenie stwierdzonej wady, a także bierze się pod uwagę niedogodności, na jakie narażałby kupującego inny sposób zaspokojenia
Moim zdaniem, Państwo w swoim smsie z dn 11.05.2015 nie wskazali żadnej z przyczyn, które miały wpływ na ocenę nadmierność kosztów. Należałoby zatem uznać, że nie zostały spełnione przesłanki wymienione w art. 560 § 2 kodeksu cywilnego, tym samym, Państwa sms nie spełnia ustawowych wymagań i lekceważy prawo kupującego do korzystania z uprawnień reklamacyjnych. Sama odpowiedź " nie, bo nie" nie wyczerpuje ustawowych przesłanek odmowy uznania reklamacji.
2) Przypominam Państwu, że to konsument decyduje co wybiera a nie Przedsiębiorca!!! Sprzedawca nie może narzucić sposobu załatwienia reklamacji. konsument może żądać doprowadzenia towaru do stanu zgodnego z umową poprzez nieodpłatną naprawę lub wymianę na nowy . Jest to zobowiązanie przemienne i wybór należy do konsumenta. Z treści Państwa sms wynika, że stawiacie mi warunek wyrażenia zgody na naprawę i że spełnienie tego warunku spowodowałoby pozytywne rozpatrzenie reklamacji. Nie wyraziłam zgody na naprawę głównie z powodu własnych złych doświadczeń z napraw serwisowych
Reklamowany u Was sprzęt miał zaledwie jeden dzień i nie zadziałał ani razu, wiec nie mogę zgodzić się na naprawę sprzętu który nigdy nie działał. Domagając się wymiany sprzętu, z uwagi na wadę fabryczną, tkwiącą w produkcie w chwili zakupu, uznałam, że ma wadę fizyczna za art. 556.
Co do faktu, że urządzenie ma wadę istotną chyba nie potrzebujemy dyskutować, skoro nie działa od momentu zakupy to chyba Państwo nie macie wątpliwości jaka jest to wada. Towar nie nadaje się do celów do jakich jest zwykle używany. Nie włączający się x-box one uniemożliwiał korzystanie z niego w normalny sposób. Niemożność korzystania z podstawowych funkcji towaru spowodowała podjęcie decyzji o jego wymianie.
Wprawdzie, biorąc pod uwagę literę prawa, Sprzedawca może odmówić naprawy lub wymiany, jeżeli są one niemożliwe lub wymagają nadmiernych kosztów. Jednakże, w doktrynie prawniczej przyjęto, że niemożliwość wymiany towaru na nowy ma miejsce wówczas gdy jest spowodowane zaprzestaniem produkcji rzeczy tego rodzaju. Zaś nadmierne koszty mogą być spowodowane np. koniecznością sprowadzenia z zagranicy kosztownego urządzenia, wysokim kosztem transportu, niewspółmiernym do wartości towaru. Przy ocenie nadmierności kosztów należy brać pod uwagę wartość towaru niezgodnego z umową, rodzaj i stopień stwierdzonej niezgodności oraz niedogodności wynikającej dla kupującego. Od uzasadnienia sprzedawcy zależy, czy jego wybór jest słuszny, czy też nie. W odpowiedzi na reklamację musi być wskazanie, w jaki sposób reklamacja zostaje rozpatrzona a nie tylko samo stwierdzenie, że "nie". Tym stwierdzeniem Państwo wyłączyli mi ustawowo przyznane prawo wyboru sposobu realizacji reklamacji, pozostawiając jedynie dopuszczalny "wybór" w postaci naprawy!
Biorąc pod uwagę powyższe oraz zgodnie ze schematem reklamacji żądam odstąpienia od umowy zawartej w dni 11.05.2015 r zgodnie z art. 560 § 1.
Przypomnę Państwu treść tego artykułu i podkreślę słowa kluczowe
„§ 1. Jeżeli rzecz sprzedana ma wadę, kupujący może złożyć oświadczenie o obniżeniu ceny albo odstąpieniu od umowy, chyba że sprzedawca niezwłocznie i bez nadmiernych niedogodności dla kupującego wymieni rzecz wadliwą na wolną od wad albo wadę usunie. Ograniczenie to nie ma zastosowania, jeżeli rzecz była już wymieniona lub naprawiana przez sprzedawcę albo sprzedawca nie uczynił zadość obowiązkowi wymiany rzeczy na wolną od wad lub usunięcia wady
W przypadku nieuwzględnienia mojego żądania w terminie tygodniowym od daty zapoznania się z treścią tego pisma, będę zmuszony podjąć dalsze kroki w tym powiadomienie rzecznika konsumenta, prasy o nieuczciwych praktykach Państwa firmy oraz wkroczyć na drogę sądową.