europejski nakaz zapłaty

• Autor wątku Autor wątku pola88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pola88

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Mam pytanie. Pozwany, wobec którego wydano Europejski Nakaz Zapłaty chce wnieść sprzeciw. Sprzeciw może wnieść do sądu, który wydał nakaz czyli właściwy w tym wypadku jest sąd niemiecki. Czy Radca Prawny występujący w imieniu pozwanego, który jest Polakiem, ma siedzibę swojej firmy w Polsce może podisać się na sprzeciwie, czy jest uprawniony do występowania w imieniu klienta do sądu niemieckiego.

Radca jest uprawniony do reprezentowania klienta, jeżeli w tej sprawie klient sam mógłby występować przed sądem (wartość przedmiotu sporu do 5.000 EUR, właściwość sądu rejonowego = Amtsgericht). Jeżeli klient nie mógłby sam występować przed sądem, nie może go też zastępować radca prawny. Wyjątek: radca prawny zawrze z adwokatem niemieckim umowę o współdziałaniu w tej sprawie.

A mógłbyś wskazać podstawę prawną, która świadczy o tym, że Radca Prawny może występować i jak wygląda procedura albo jakbyś wiedział gdzie mogę znaleźć i wyczytać.....

mam pytanie jeżeli uzyskam europejski nakaz zapłaty co dalej muszę z tym zrobić? gdzie się zwrócić?

Składamy wniosek bezpośrednio do organu, który ma egzekwować wyrok, w Niemczech do komornika lub sądu egzekucyjnego właściwego dla miejsca zamieszkania/siedziby dłużnika.

Wniosek składamy po niemiecku. Ja zawsze tłumacze także nakaz i zaświadczenie i domagam się zwrotu kosztów tłumaczenia. Do tej pory żaden komornik nie miał zastrzeżeń i egzekwował także te koszty.

Aby natomiast odzyskać koszty tłumaczenia powstałe w ramach polskiego postępowania o wydanie nakazu, trzeba postarać się o odpowiednie postanowienia sądu w Polsce z klauzulą i apostylą. Następnie egzekwujemy to w Niemczech jak każdy normalny zagraniczny tytuł wykonawczy, więc przez potwierdzenie wykonalności przez niemiecki sąd.

a jak mam znaleźć odpowiedni sąd do którego mam skierować pismo? mój dłużnik mieszka w miejscowości unna w Niemczech
i nawet na internecie szukałam adresu jakiegokolwiek sądu i nic...

Powrót