M
Mateusz266
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 33
Witam serdecznie
Chciałbym się poradzić Państwa w następującej kwestii.
Wybrałem rozliczenie 3% ryczałtem, jestem zwolniony z VAT oraz kasy fiskalnej.
Prowadzę papierową ewidencję przychodów. i teraz nie wiem czy dobrze to wszystko zrozumiałem.
Wystawiam rachunki, które opisuję symbolem od 01/03 i tak dalej czyli np 22/03 i 101/03 i tak do końca roku. Faktury natomiast (bez VAT) opisuję symboliką F01 i tak dalej czyli F22, F100 itd. do końca roku.
Teraz mam miesiąc marzec i mam pytanie o tą kolumnę 1 czyli liczbę porządkową, czy następujące zapisy będą prawidłowe?
(Kolumna 1) L.p. 1
(Kolumna 2) Data wpisu 01.03.2020r.
(Kolumna 3) Data uzyskania przychodu: 01.03.2020r.
(Kolumna 4) Numer dowodu na podstawie którego dokonano wpisu) 01/03
i tak dalej....
Kolejna wpis to np.
(Kolumna 1) L.p. 1
(Kolumna 4) Numer dowodu na podstawie którego dokonano wpisu) F01
Czy to jest prawidłowe wpisane?
Bo mam wątpliwości co tego oznaczania kolumny 1, znajoma mi powiedziała, że numer z 1 kolumny (liczba porządkowa) powinien być na numerze np. faktury lub rachunku.
Nie wiem jak to zrozumieć, to znaczy, że Numer liczby porządkowej ma być numerem który nadaję na kolejnej fakturze lub rachunku ?
Jak tak zrobię to mi to się nie zazębi i np. Nr 1 liczby porządkowej ma odpowiadać rachunkowi 01/03 ale po tym jak będzie np faktura to liczba porządkowa 2, a na fakturze będzie F2? No nie może tak być bo numery faktur i rachunków muszą być kolejnie po sobie następujące.
Bardzo proszę o wytłumaczenie mi tego.
Ja rozumiem to tak, że
liczba porządkowa (pierwsza kolumna) przynależy do kolejnego wpisu
czyli
L.p. 1 - 01/03 (rachunek)
L.p. 2 - 02/03 (rachunek)
L.p. 3 - F01 (faktura)
L.p. 4 - 03/03 (rachunek)
L.p. 5 - F02 (faktura)
itd.
czy to dobra ewidencja?
Co jeśli zmieni się miesiąc np. na kwiecień co wtedy z liczbami porządkowymi, trzeba je prowadzić od początku?
Chciałbym się poradzić Państwa w następującej kwestii.
Wybrałem rozliczenie 3% ryczałtem, jestem zwolniony z VAT oraz kasy fiskalnej.
Prowadzę papierową ewidencję przychodów. i teraz nie wiem czy dobrze to wszystko zrozumiałem.
Wystawiam rachunki, które opisuję symbolem od 01/03 i tak dalej czyli np 22/03 i 101/03 i tak do końca roku. Faktury natomiast (bez VAT) opisuję symboliką F01 i tak dalej czyli F22, F100 itd. do końca roku.
Teraz mam miesiąc marzec i mam pytanie o tą kolumnę 1 czyli liczbę porządkową, czy następujące zapisy będą prawidłowe?
(Kolumna 1) L.p. 1
(Kolumna 4) Numer dowodu na podstawie którego dokonano wpisu) 01/03
i tak dalej....
Kolejna wpis to np.
(Kolumna 1) L.p. 1
(Kolumna 4) Numer dowodu na podstawie którego dokonano wpisu) F01
Czy to jest prawidłowe wpisane?
Bo mam wątpliwości co tego oznaczania kolumny 1, znajoma mi powiedziała, że numer z 1 kolumny (liczba porządkowa) powinien być na numerze np. faktury lub rachunku.
Nie wiem jak to zrozumieć, to znaczy, że Numer liczby porządkowej ma być numerem który nadaję na kolejnej fakturze lub rachunku ?
Jak tak zrobię to mi to się nie zazębi i np. Nr 1 liczby porządkowej ma odpowiadać rachunkowi 01/03 ale po tym jak będzie np faktura to liczba porządkowa 2, a na fakturze będzie F2? No nie może tak być bo numery faktur i rachunków muszą być kolejnie po sobie następujące.
Bardzo proszę o wytłumaczenie mi tego.
Ja rozumiem to tak, że
liczba porządkowa (pierwsza kolumna) przynależy do kolejnego wpisu
czyli
L.p. 1 - 01/03 (rachunek)
L.p. 2 - 02/03 (rachunek)
L.p. 3 - F01 (faktura)
L.p. 4 - 03/03 (rachunek)
L.p. 5 - F02 (faktura)
itd.
czy to dobra ewidencja?
Co jeśli zmieni się miesiąc np. na kwiecień co wtedy z liczbami porządkowymi, trzeba je prowadzić od początku?